КАЛЕЙДОСКОП

Българските деца в Солун празнуват

15 декември 2011

 

               На 9.12.2011 г. децата от Българското неделно училище към Атонската обител „Св. Вмчк Георги Зограф” в Гърция получиха награди от Държавната агенция за българите в чужбина, раздадени по време на състоялото се тържество в Солун за отличното им представяне в конкурса за рисунка и есе, посветени на България. Инициативата се проведе съвместно с Генералното консулство на Република  България в Солун. Генералният консул г-н Вълчев беше подготвил грамоти за децата, включили се в конкурса.

 
Тържеството се проведе в рамките на второто издание на инициативата „Солун – Коледен град”, осъществяваща се под патронажа на Община Солун и със съдействието на Министерството на културата и туризма на Гърция, гръцки медии и неправителствени организации.
 
Действията на учителите вдъхновиха децата да се включат в конкурса с много настроение, с искрящо желание за изява.  В проявата участваха деца на възраст от 6 и до 16 години. Произведенията им разкриха завидни творчески заложби, въображение и голям потенциал.
 
Представените картини и есета на участващите изразяваха техните мисли, чувства и отношение към Родината. Поради факта, че включилите се в конкурса бяха се представили изключително добре, тричленната комисия реши да награди всички участници. Най-много впечатлиха комисията произведенията на: Ема Шопова на 12 г., Християна Славчева на 12г., Васко Ковачев, 12г., Джулия Иванова, 8 г. и най-малката участничка Емилия Потоглу, едва на 5 годинки. Комисията бе единодушна, че те трябва да бъдат специално стимулирани и подкрепяни в изявите им.
 
 Изпълнените български народни песни и изиграните български танци създадоха неповторима атмосфера на големия Празник, в който заедно с малките участваха и родителите. Пяха се родолюбиви песни, децата се радваха на раздадените от Държавната агенция за българите в чужбина подаръци, книги и календари. Редакцията на списанието „Аз съм българче” осигури за участниците свои издания. Тържеството премина с много голям успех, възторжената публика дълго и бурно го аплодира.
 
 
материалът подготви: Лили Спасова, ст.експерт, ДАБЧ