КАЛЕЙДОСКОП

Публична лекция. „Банковата система на Украйна”

09 декември 2011

 

 

 
На 7 декември 2011 г. в гр. Одеса (Украйна) се състоя лекция, организирана от Българския младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.
 
Тази инициатива се осъществява с оглед на намеренията да се предложат поредица от публични лекции. Те не само интерпретират важни теми и проблеми, които са интересни за българите в Украйна. Изнасят ги видни личности от българската общност в страната, хора с авторитет и значими изяви в публичното пространство.
 
Темата на третата лекция  беше „Банковата система на Украйна“. За нея говори Юрий Граматик, председател на Управителния съвет на „Имексбанк АД“ , зам. председател на Световния български парламент и Президент на Всеукраинската обществена организация  «Конгрес на българите в Украйна».
 
 Когато правят своите самостоятелни стъпки в професионален план, младите хора се нуждаят от разбиране и съпричастност. Имат нужда от контакти и активен диалог с тях, както и от подкрепа от страна на тези, които вече са се реализирали. Важно е да се чуе експертното им мнение. Публичните лекции допринасят за това.
 
Юрий Граматик е завършил Университета за национално и световно стопанство в София. Впоследствие прави кариера в Украйна. Днес той е банкер. Изкачил се е на най-високите стъпала в професионалното си развитие. В същото време много активно се е заел с разработването на въпросите за възраждане и запазване на българщината в Украйна.
 
Само да напомним, че създаденото от него Българско неделно училище „Аз Буки Веди“ е водещ културно-образователен център за българчета в Одеса, Измаил, Иличевск и Болград. Този център, работещ към «Конгреса на българите в Украйна», дава възможност на повече от 250 деца да учат роден език и да се запознават с българската култура.
 
Едно от приоритетните направления в дейността на «Конгреса на българите в Украйна» е взаимодействието с младежките движения. Ярък пример в това отношение е постоянното сътрудничество и оказваната подкрепа на Българския младежки клуб «Актив».
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”