ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Бургаските математици с отличие от университета в Принстън

07 декември 2011

 

 
Поредното световно състезание по математика беше превзето от възпитаниците на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в Бургас. Купата за второ място в комплексното класиране на елитната надпревара PUMaC, организирана от университета в Принстън, се нареди до десетките отличия, завоювани от учениците в последните години.
 
Преди броени дни 8 ученици от 11 и 12 клас на математическата гимназия се завърнаха от САЩ, където премериха знания с отбори от цял свят. Най-добре представилия се от бургаската група е дванадесетокласникът Давид Койчев, завоюва медал и пето място в индивидуалното класиране в раздел „Теория на числата”. В раздел „Алгебра” отличен резултат е показал и Росен Рачев, също от 12 клас, който се нарежда десети от над 300 участници. В отбора влизат още единадесетокласниците Стоян Ефтимов, Нели Чонгова, Стоил Янчев, Калоян Зайков, Златина Вълкова и Галина Кирчева и ръководителите Йовка Николова от ПМГ и Пенка Георгиева, преподавател в Бургаския свободен университет.Всички заедно формират тимa-мечта, каквото и име носят по време на състезанието- Burgas’ dream team.
 
По-малко от месец и половина е продължила подготовката на бургаските представители в PUMaC. В началото на октомври след тежък подбор е определена осмицата, която ще пътува за Америка. Следват дълги часове интензивно решаване на задачи. За разлика от българския начин на изпитване, където малко задачи се решават за много време и резултатът трябва да е идеално обоснован, на състезанието в Принстън изискването е максимална ефективност за минимално време, а точки се дават само за верен отговор. Така обикновена техническа грешка или моментно невнимание може да струва много.
 
PUMaC се провежда в две девизии А и B, като отборите, които участват за първи път- като бургaския, са задължително в B девизия. Състезанието е разделено на четири компонента- Power test, който се получава и решава 5 дни предварително; индивидуално представяне по две теми и отборен тест. Така надпреварата започва много преди участниците да са стъпили на американска земя, често с теми, неизучавани в учебния материал. Тази година предварителният тест е бил на тема проективна геометрия, където бургаските матемтици „отвяват” конкуренцията и печелят първото място. В Принстън, състезанието започва от втория компонент- индивидуалното представяне. В него всеки участник избира 2 теми от обявени 4- геометрия, алгебра, комбинаторика и теория на числата, като за всяка тема се дава по един час, а почивката между двете е само пет минути. Математическият маратон продължава с отборен тест едва 15 минути след индивидуалното състезание. Той включва 27 задачи и трае 25 минути. Резултатите от четирите компонента формират комплексното класиране, където бургаският дрийм тийм е изпреварен единствено от отбора на многомилионния Пекин. Перфектната организация е позволила цялото състезание, включително излизане на резултатите и класирането да бъдат проведени в един ден.
 
Приятна изненада е очаквала бургаските ученици в деня на пристигането в университета в Принстън. Техен гид става студентката по архитектура Ани Иванова, която също е възпитаничка на ПМГ „Акад. Никола Обрешков”. С нейна помощ зрелостниците успяват да научат много за историята и правилата в университета, да се запознаят с всяко кътче и да разучат подробностите по кандидатстването.
 
Част от отбора се надява да се върне отново там, в Принстън, но вече за да надграждат знанията, получени в математическата гимназия.
 
На учениците от Burgas’ Dream Team предстои среща с областния управител на Бургас Константин Гребенаров и с кмета на града Димитър Николов.
 
Информация на:
Комуникационна група
Имидж Едвъртайзинг