КАЛЕЙДОСКОП

Големият художник модернист Никола Манев с изложба в Париж

07 декември 2011

 

На 1 декември 2011 година в Париж се състоя откриването на  изложбата с произведения на големия български художник модернист Никола Манев, който от дълги години живее и работи във Франция.
Всички посетители на Българския културен център във френската столица през м. декември ще имат късмета и удоволствието да се срещнат с творчеството на един от най-ярките представители на съвременното българско изкуство.
Изложбата беше открита от Н.Пр.г-н Марин Райков, посланик на Република България във Френската Република.
Никола Манев приживе е легенда: завръщане в Родината с къща-галерия, празници на културата в Чирпан, популяризиране на съвременното българско изкуство на престижна френска сцена...
Творческото ателие на художника е в Париж, емблематичен център на изкуствата в световен план за всеки творец. Разположено е близо до площад Едит Пиаф, носещ името на кралицата на френския шансон.
През живота си Никола Манев е предприемал пътувания "в търсене на", както казват французите, природни феномени и градове, богати на история. Озовава се във Венеция, Ню Йорк, Сиена, Варна, Велико Търново.
През последните години творецът обича „да бяга” от светската суета в просторна бяла къща на брега на родното Черно море. Разбираме, че с интерес наблюдава и се вдъхновява, както от пясъчните дюни на бреговата ивица на Черно море, така и от природния феномен Сахара в Африка или Колорадо в Америка.
В творчеството си художникът модернист създава свой специфичен стил, реално преосмислящ абстрактното и фигуративното. Настоява за принадлежност към две култури – българската и френската.
В поздравителен адрес до признатия майстор и приятел на сдружения на българите във Франция, ДАБЧ засвидетелства уважение и възхищение от изявите на големия европейски творец, чиято креативност и произведения на изкуството силно впечатляват и прославят българската култура по света.
Повече от 20 години Никола Манев сътрудничи на Galerie LEHALLE, за да експонира българско модерно изкуство.
С благодарност към Посолството на Република България в Париж и Българския културен център в Париж за изпратените фотографии от откриването на изложбата.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”