КАЛЕЙДОСКОП

Изложба на художника Николай Амзов в Португалия

06 декември 2011

 

На 26 ноември 2011 година в Музея на труда в португалския град Сетубал беше открита изложба с произведения на българския художник Николай Амзов, който живее и работи в Португалия.

 

Културната проява се организира със съдействието на Общинската камара и Музея на труда в Сетубал и с подкрепата на Посолството на Република България в Република Португалия.

 
При откриването на изложбата на талантливия керамик приветствено слово е прознесъл директорът на Обединението на музеите в Сетубал. Творецът получил поздравления и от посланика на Република България в Лисабон г-н Иван Петров.
На събитието присъствали служители на общинската администрация, дейци на културата и изкуството, представители на бизнессредите и българската общност.
През септември т.г. талантливият пернишки керамик е представил на прожекционна изложба в България негови произведения, създадени по време на пребиваването му в Португалия.
В изложбата в Родината свои творби е експонирал и синът на твореца - Светослав Савов. Художникът се занимава със стъкло.
Винаги е от значение, когато наследниците тръгват по пътя на родителите. А на тях им е приятно да забележат или оценят това, заради дарбата, придобития опит или традициите. Особено, когато това се случва в областта на изящните изкуства.
През последните няколко години художникът Николай Амзов е участвал в биеналета на модерената керамика. Създал е свой специфичен стил, който привлича вниманието. Канен е бил да преподава в Института за керамика в Португалия, но отказал, заради предпочитание към арт-изявите.  
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”