СРЕЩИ

Ани Гогова, пианистка: За Рождественските празници ще има елегантна музика, модерни танци, поезия, фолклорни шедьоври...

06 декември 2011

 

Ани Гогова. Би трябвало да е толкова далече от нас, тия дето не свирим нито на пиано, нито на виолина, нито на арфа, нито на тъпан и гайда,  и вероятно само полицейско-реферската свирка няма да ни се опъне...  Би трябвало, но не е. И ето, разговаряме с нея съвсем нормално, човешки, и аз даже всичко й разбирам, и даже нито веднаж не стана дума за ла-бемол или дивиртименто! Честна дума!

За нея небългарската чикагска музикална критика пише: „Професор, безспорен  талант, българската пианистка Ани Гогова еднакво талантливо проявява себе си както в своите солови концерти, така и при участието си в блестящи  камерни ансамбли. Заедно с познатия  от най-големите концертни зали на света виолончелист Ян Максин, двамата сега са сред  музикалните хитове на Чикаго. Нейното пиано, както и нейните лекции по музика и музикални класове са познати  в Европа и в Америка. Ани Гогова е и още  продуцент , както и професор в Консерваторията на Чикагския Колеж  за Изпълнителско изкуство”.

Чудесно! Но моят интерес към нея  е от  по-специален  характер. Не, не е това, за  което си помислихте. Не е, че на всичко отгоре и скача с парашут. За нейните небесни премиери – друг път. Със  специални снимки.  Сега  за друго: от месец вече и повече Ани е голям началник -  президент на Българо-Американския център за културно наследство в Чикаго.  Ще ми се да разбера  още ли смята, че денят в който й гласуваха огромното доверие, е бил хубав ден за Ани Гогова или има вече сенки на съмнение?
- Ама какво съмнение може да изпитва човек, когато е в екипа на такива прекрасни съратнички  за българската културна кауза в Чикаго!? -  усмихната като слънце ме  парира парашутиращата  пианистка. – Нашият борд на директорите е невероятен като хора и като професионалисти. И на сън не бих могла да  избера по-добри.

- О, не, те Вас избраха – точно защото са много добри! Знаят какво правят...
- Много съм развълнувана и ентусиазирана от техния професионален опит – школувани и с брилянтна практика художник, хореограф, писател, икономисти, педагози...  Ето ние вече подготвихме първата  от серията новогодишни срещи, фиести, концерти...  Българските чикагски срещи на рождественските празници и Нова година ще започнат с елегантна музика,  модерни танци, поезия, фолклорни шедьоври и много приятели, наши сънародници, чиито интерес  вече е осезаем...  И това е добре, защото концертът подсеща хората доста отрано за големите празници – на 3 декември, събота!

- Доволни ли сте от Ирландския Център, където ще организирате тържествения концерт отново?
- Има просторна зала и фоайета, добра сцена и акустика, голям свободен паркинг, много места за зрители и затова билетите са 15 долара. Нашата новогодишна изява не е с комерсиална цел.
Ние искаме да срещнем нашите деца и семейства с дълбокото в сърцата ни народно изкуство, с класическата музика, с поезията и не на последно място - с талантите на  ученици  от българските училища и с наши професионалисти в чикагските културни среди.

- Какво ще върши Българо- Американският център за културно наследство в Чикаго през 2012 година?
-  Ще заинтересуваме  повече хора с  нашата кауза. Искаме да привлечем  повече вниманието на американците към  българската  общност, като към общество с древна европейска култура . Другата ни задача е да създадем повече връзки с България. Подготвяме  нашите конкретни стъпки за съвместна дейност с Агенцията за българите в чужбина и Фондация „Приятели на Чикаго” в София.  Иска ми се да направим един специален клуб за младото поколение българи, някои от които са родени в САЩ,  да ги привлечем в нашата среда и дейност.

Най-сериозните ни усилия ще бъдат в създаването на по-добра културна среда сред  основната маса от българската диаспора в Чикаго. В тази насока имаме един изключителен шанс. Новият генерален консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов за броените седмици, откакто е при нас, стана сериозен партньор във всичко, което правим. Това не е човек, затворен в тясната рамка на документните операции, а много енергичен българин с дух на будител, на строител на българската общност...

- Вие ще се появите ли на сцената?
- А как иначе?  Три аржентински танца...
Интервю на Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
Специално за в. „България Сега”

Публикува се по:www.Bulgariasega.com