ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Ученици от СМГ първи на състезание по математика в Непал в конкуренция с връстници от Китай, Тайланд и Индонезия

30 ноември 2011

 

Четирима ученици от Софийската математическа гимназия(СМГ) спечелиха златни медали от международно състезание по математика в Непал. Емилиян, Нгуен Чи, Петър и Павлена са се преборили за отличията в конкуренция с деца от Китай, Тайланд, Индонезия, които се смятат за едни от най-добрите в областта. В генералното класиране отборът на СМГ е заел първото място с 340 точки.

15-годишният Емилиян Рогачев от Софийската математическа гимназия е сред големите победители на състезанието в Непал. Той не просто е спечелил златен медал от него, а е постигнал резултат при решаването на задачите, който малцина успяват да постигнат. При възможни 120 точки, които може да събере един състезател, Емилиян има 120 точки.

Задачата, която най-много го е затруднила е със следното условие: „Става дума за един футболен турнир, в който участват 10 отбора. Всеки срещу всеки играе по веднъж. За загуба им се дава 0 точки, за равенство 1, но при победите има две системи на оценяване. По старата се дават 2 точки, по новата - 3. Оказва се, че от този турнир един отбор бил последен при изчисленията по старата система, а по новата бил първи. Задачата е да се възстанови как са завършили мачовете, с какъв резултат”, обяснява Емилиян.

За математиката като вид игра и за победителите от състезанието говори Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика при БАН: „Най-великата игра, която е измислило човечеството, е математиката. Жалко е, че на някои от децата не им е любимо да играят на нея. Но за да ти харесва нещо, ти трябва да си силен в него. Защо казвам, че математиката е най-великата игра – тя едновременно е игра, но е и най-полезното измислено нещо. Тези деца сигурно ще станат математици, но други няма да си изберат тази нагласа за в бъдеще. Самото им участие в състезания, обаче, докато са били малки, ще им даде добър старт, в която и да е област”, разсъждава Кортезов. 

На международното състезание по математика в Непал, освен ученици от Софийската математическа гимназия, са участвали и такива от Националната природо-математическа и Природо-математическата в Бургас. Техните спечелени медали са общо седем.
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  
Теодора Каролеева
Информация на „Дарик радио”