КАЛЕЙДОСКОП

Във Валенсия се проведе Третият фестивал „Аз съм българче”

29 ноември 2011

 

 
На 26 ноември във Валенсия се проведе за трети път фестивал на българите по света „Аз съм българче”. Фестивалът дава възможност за реализиране на детско творчество, създаване на рисунки, писане на есета, изпълнения на танци и песни. Събитието е посветено на Деня на народните будители.
Инициативата се осъществи със съдействието на Асоциация „Прогрес” – Валенсия, посолството на Република България в Кралство Испания, Държавната агенция за българите в чужбина, Управата на Валенсианска област.
На фестивала присъстваха г-н Коджабашев, генерален консул на Република България във Валенсия, съветникът по въпросите на интеграцията в област Валенсия г-жа Кхадиха Хаила Бен Дрис, представителят на националната секция на ЦИОФФ – България г-жа Петя Пеловска-Тодорова.
Училищният двор на валенсиянското училище, където се провеждат занятията с учениците в българското училище „Васил Левски”, се изпълни в събота с над 160 ученици и 120 родители и приятели, които уважиха с присъствието си инициативата. На този ден беше организирана и изложба с рисунки на тема „Мой град, мой свят”.
Празникът беше открит от президента на Социокултурна асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А”. – Мадрид, г-жа Деана Иванова, която прочете поздравителното писмо, изпратено от председателя на ДАБЧ г-н Росен Иванов до организаторите. Последва приветствие към събралите се от името на Националната секция на ЦИОФФ - България, поднесено от г-жа Пеловска.
Обявени бяха резултатите от конкурсите за рисунка и литературна творба. Наградите, осигурени от ДАБЧ и Социокултурна асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А”, бяха връчени на присъстващи изявили се участници от генералния консул на Република България във Валенсия г-н К. Коджабашев.
За да получат наградите си във Валенсия бяха пристигнали участници от Майорка, Сеговия, Аликанте, Мадрид, Алкала де Енарес. Грамотите на участващите в конкурса за рисунка бяха връчени лично от художника Златко Стоянов.
Пред събралите се беше изнесена литературно-музикална програма, посветена на 1 ноември - Деня на народните будители, подготвена от възпитаниците на неделното училище „Васил Левски” към Асоциация „Прогрес” - Валенсия.
Пуанта на празника постави детската група за народни танци  към състава за български народни танци „Веселие”- Валенсия. Накрая мнозина се хванаха на извилото се дълго, дълго хоро. В танца се включиха гости и публика. Всички бяха много развълнувани и много разчувствани. Някои играха с навлажнени от сълзи на радост очи, заради красивата идея и българското в нас.
Информацията е предоставена от г-жа Деана Иванова, президент на Социокултурна асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А”. - Мадрид.