КАЛЕЙДОСКОП

Български филм на фестивала в центъра „Блумсбъри” в Лондон

29 ноември 2011

 

В рамките на провеждащия се филмов фестивал в престижния център „Блумсбъри”, организиран от Юниверсити колидж, Лондон, България за втора поредна година се представи с прожекция на документален филм.
Публиката високо оцени избора на организаторите на фестивала да предложат един след друг два филма на балкански автори – различни, но представящи света, политиката, човешките отношения и издължливост през призмата на различен светоглад и една голяма трагедия. Филмът „Марадона” на Емир Костурица и документалният филм „Заложници” на Велислава Дърева и Андрей Алтъпармаков привлякоха вниманието на публиката.
След прожекцията се състоя кръгла маса с участието на проф. Дина Йорданова, преподавател в университета „Св.Андрюс” в Шотландия, журналистката Велислава Дърева, автор на филма „Заложници”, Пол Хавеланд, един от организаторите на кампанията във Великобритания за освобождаване на българските медицински сестри от либийския затвор и г-жа Златка Станкова – катедра „Драма и театър”(ЮКЛ).
Филмовият фестивал се организира под ръководството на проф. Стивън Хант от факултета по испански и латиноамерикански науки, Програмата на филмовото и телевизионно общество в UCL. Създаден е през 2007 г. с идеята да се даде възможност на студентите по филмово изкуство в  UCL да запознаят публиката със своите продукции.
Фокусът на фестивала е върху испанското и латиноамериканското кино. Постепенно се разширява и обхваща представянето и на други страни.
Фестивалът традиционно привлича интереса на студенти, академична общност, ценители на киното, филмови критици и медии.
Българското представяне в рамките на фестивала бе осъществено с подкрепата на Посолството на Република България в Лондон, Националния филмов център и продуцентска къща „Артишок”
Информацията е публикувана във в.”Будилникъ”, който излиза във Великобритания