ПОСТИЖЕНИЯ

Есента на „Самодивите” на френска земя. Нов албум, нов спектакъл

28 ноември 2011

 

 

През есента на 2011 година трио „Самодиви” предлага серия от концерти в Париж. Уникални спектакли, потапящи в наслада от преливащи вокали и новаторско виждане към тенденции в съвременната музика.
И като започват с концерти през октомври, та… чак до Коледа. Спектаклите са отворени към най-разнообразна публика, обичаща модерното изкуство, джаза, етноджаза, музикалните спектакли.
През 2005 година Стефка Митева ръководи хор в стил „госпъл” и български хор в Париж. Идва й идеята да доближи звучността на българските гласове към песните, изпълнявани в стил „госпъл”. И се отдава на музикалните си идеи.
Стефка прави композиции с нова звучност. В записите участва певицата Сандрин Монлезун. Впоследствие Стефка среща певицата Каролин Депаро и пианистката Снежана Драгнева. Четирите заедно със Сандрин създават квартет „Bulgaria Gospel”.
През 2007 година Сандрин Монлезун решава да осъществи самостоятелна кариера. Снежана Драгнева също поема своя път в света на музиката.
В края на 2009 година формацията, ръководена от създателя си – Стефка Митева, търси нова идентичност. Правят се и нови аранжименти на вече познати или изпълнявани композиции. Раждат се „самодивите”. Към Стефка Митева и Каролин Депаро се присъединява Джулия Орсе.
Новата музикална формация разчита на таланта, импровизаторските и музикални умения на три дами – Стефка, Каролин, Джулия.
С малките имена влизат във визитката – „Самодиви” – една невероятна среща с българската душа и стила „госпъл”, както обявяват те. Предизвикателство, което дамите предлагат на парижката публика в късната есен на 2011 година.
В музикално отношение новите композиции са повлияни от интерпретациите на Чарли Далин, френски прекусионист, роден в Камерун, който, както го представят, търси ефекта на модерното звучене на традиционните перкусии, с вдъхновение,... черпано в трип-хоп, дъб-електро, брейк-бийт и психоеделична музика.
Далин е представен в „музикална визитка” като „инжинер на звука” и голям талант „с разностранни способности”. При това сам свири на китара и пее...и е пряк участник в проекти, в които се съчетават музика, театър и пластични изкуства.
За случването на „тайнството” на спектакъла спомага в музикален план и сътрудничеството на друг перкусионист Людовик Превел. Този експриментатор в смесването на музика е почитател на...ритъм енд блус, бразилски фънк, барок, джаз, афромузика и т.н. Експеримертира с перкусиите и заради новата звучност в ритмичната композиция. Преподава и в консерватория. Има си и свой „Манифест”. Това не е послание за ново музикално направление: просто така се нарича неговата група.
Трио „Самодиви” разчита на ефектно и ефикасно сътрудничество, и...представя сега нов спектакъл, нов албум, нова певица. 2011-а за тях е -  Годината на Обновлението.
От сцената навярно звучи интересна музика, наслагват се красиви женски вокали, китара, пиано, тъпаи,  перкусии... Всичко това е в името на „смесването на културите” т.е. metissage culturel в модерния свят и заради „тайнството” на спектакъла. А той е пожелано магическо или мистично съновидение. Покана за танц, който постепенно налага нова звучност със смесване на звукови картини и оригинална сценография.
Нататък? Новаторите са непредсказуеми. Сънародниците ни не бива да пропуснат да станат очевидци на програмата, представена в дните близо до Коледа. Предлагат се два спектакъла(ECD, 21,28 ноември) плюс още един – безплатно, в Българския културен център в Париж(CCB, 15 декември). Концертите са празници за душата. 
При това Стефка Митева не един и два пъти през годините е била свързана с проекти и инициативи на и за българската общност и приятелите на България във Франция.  
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”