КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал в Испания

25 ноември 2011

 

В през ноември в Испания се провежда третото издание на фестивала “Аз съм българче”, организиран от асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А.”- Мадрид, с президент г-жа Деана Иванова. Българските деца в Испания имат възможността да рисуват и пишат на тема „Мой град, мой свят”- конкурс, предложен в сътрудничество с Държавната агенция за българите в чужбина.
Проявата е една от интересните и същностните за развитието на общуването и при взаимодействието между сдруженията на сънародниците ни на испанска земя.
В рамките на инициативата българските деца творят: рисуват, пишат, рецитират, играят български народни танци. И всичко това се провежда в името на съхраняването на българската културна идентичност.
Домакин на заключителния ден на фестивала(Валенсия, 26 ноември), който предлага детско творчество, връчване на награди на отличилите се в конкурсите и малък концерт, е асоциация „Прогрес” – Валенсия, с председател г-жа Рени Младенова.
Фестивалът се е превърнал в културен форум, който изразява българското самосъзнание на българските ученици в Испания.
Изключително важно е, че сдруженията на сънародниците полагат усилия в сътрудничеството. Независимо от кризата, обхванала за дълги месеци Испания, духовното е по-силно и надделява над съмненията в индивидуален план „как и дали ще успеем?”.
Фестивалът утвърждава непреходни стойности, като обич към родния край, българското слово, българските танци.
Съгласно информация на организаторите, в инициативата се включват млади българи от Мадрид, Хетафе, Валенсия, Сеговия, Барселона, Йорет де Мар, Палма де Майорка, Аликанте, Алкала де Енарес и др.
Държавна агенция за българите в чужбина удостоява отличили се призьори в две възрастови групи за създаване на рисунка и есе с комплекти акварелни бои и книги – луксозни енциклопедични издания.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: архив ДАБЧ