ПОСТИЖЕНИЯ

Людмил Ангелов удостоен с медал за заслуги към полската култура

15 ноември 2011

Има светли личности, успяващи във всичко, до което се докоснат. Има музиканти, които водят много активен живот. Захващат се с много дейности – концерти, музикални проекти, фестивали. И навсякъде впечатляват.

 
Сред музикантите такъв е случаят с Людмил Ангелов. Заминалият преди години български пианист в испанския град Толедо, не само че става преподавател в консерваторията там, но и създава Музикален фестивал.
 
Тази година той инициира фестивал и в България. Музикалният фестивал „Пиано Екстраваганца”, състоял се през есента в София, е уникална възможност в светлината на прожекторите по- често да попадат, както изключителни изпълнители, така и да бъдат забелязвани по-малко известни новатори сред композиторите в класическата музика.
 
София получи нов фестивал с амбициолен музикален директор. А всички, обичащи музикалната класика, заживяват с недежда и мечта за сезони на нови изключителни вълнения в света на голямото изкуство.
 
Людмил Ангелов е сред музикантите, които често пътуват в Родината. Изнася концерти – и в София, и във Варна, и другаде. Свири на престижни музикални форуми в България. Представя на публиката произведения на великите композитори Лист, Рахмаминов, Шопен...
 
Шопен е един от емблематичните музиканти и композитори, обожаван от поляците, но и от милионите почитатали на романтизма в класическата музика в световен план.
 
В годината на Фредерик Шопен големият музикант изнася серия концерти, посветени на великия композитор. И получава заслужено европейско признание. В Полша оценяват изявите му.
 
Министерството на културата на Полша, по предложение на Полския културен институт в София, отличава Людмил Ангелов за цялостната му дейност в Годината на Фредерик Шопен. Високо признание за изнесения цикъл от концерти.
 
Българският пианист получава престижното отличие - бронзов медал "Заслуги за полската култура Gloria Artis". С него се награждават музиканти за изключителен принос в разпространяването на полската култура по света. Посланикът на Полша у нас Лешек Хенсел връчвамедала на Людмил Ангелов в Полския културен институт.
 
Големият музикант е лауреат на престижния конкурс за пианисти „Шопен” през 1985 година. Той е поканен през тази година в журито на поредното издание на конкурса.
 
С изявите си пианистът Людмил Ангелов се утвърди като голяма звезда в културния калейдоскоп на Европа. Заслужи уважението и признанието, че е голям творец, допринесъл за развитието и утвържваването на културното многообразие на Европа, за духовното извисяване и трайното проникване на културата в светоусещането на гражданите на Европейския съюз. 
 
В интервю големият пианист говори за кризата и духовното, като пояснява, че кризата е когато няма пари, но духовното живее и е важно да се пребориш за него. Нищо че традиционалистите не приемат лесно един иновационен подход.
 
В Испания музикантът не е намерил подкрепа за провеждането на фестивала „Пиано Екстраваганца”, независимо от престижната позиция и неговия опит. "Срещнах стена!", хвърля апостроф Ангелов. В София вратите се отворили без проблем. И той е щастлив, че точно в неговата Родина този фестивал се провежда.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”