ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Китаристът MDS: За щастието няма граници или определени географски местоположения

14 ноември 2011

            Роден на 31. 01. в град София, България в лекарско семейство. Завършва едновременно две средни училища – 32-ро СОУ, София и BexleyHighSchool, Колумбус, Охайо, САЩ. След това завъшва бакалавърската степен по музика, специалност „Китара” в Нов Български Университет, София и Музикалната Академия в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ.За повече от биографията - в www.mdsproject.net.

Слушала съм изпълнения на MDS и мога да кажа, че китарата му е като вълшебна плащеница, звукът й те обгръща и те превръща в неин пленник. Мартин е човек достигнал една вътрешна хармония и постоянно се стреми към самоусъвършенстване.
 
            Като какъв човек се определя MDS ?
 
            Интересен въпрос. Бих предпочел да оставя музиката ми да говори за мен.
 
             В момента работиш по соловия си албум, същевременно имаш участия в различни концерти…Сподели как съумяваш да постигаш така нужния синхрон при толкова много ангажименти?         
           
            Не правя нищо по различно от това което правя винаги и съм правил цял живот, а именно, просто свиря и се забавлявам – музиката е моят живот, независимо къде, кога и как. Синхронът се получава от само себе си, когато правиш това което обичаш.
 
Преподаваш уроци по китара, на каква възраст са желаещите да им покажеш изкуството да се свири на китара и да откриеш пред взора им магията на инструменталното изпълнение?
 
            Малки, големи и най-големи. Никога не е твърде рано или твърде късно човек да започне от А и Б или да се доусъвършенства. Аз самият правя и двете цял живот.
 
 
Има ли нещо, което искаш да кажеш на младите хора от България и извън пределите на България, които се учат да свирят на китара? Може би някоя тайна или съвет…
 
 
           
Относно тайните – бъдете себе си, създавайте и изразявайте себе си в музиката която творите. Нека тя бъде приказка и естествено продължение на вашите сетива и чувства, а не просто ноти върху празен лист.
            Никога не се отказвайте и не спирайте да следвате мечтите си, както и никога не забравяйте да се наслаждавате на пътя, който ви води към тях! Carpe diem!
 
Ти си човек, който е постигнал свои мечти, или поне една голяма част от тях. Учил си от най-добрите в шоубизнеса, имал си шанса да завършиш в LAмузикалната академия, учил си с велики музиканти като Франк Гамбале, Брад Рабучин, Стив Фистър, Филип Байноу и други. Какво е усещането да си успял?
 
 
            Не се определям като успял човек и дори избягвам да се замислям за такива неща. Просто се стремя винаги и във всяка една ситуация да бъда себе си. Имам още много за какво да мечтая, иначе животът би бил безкрайно скучен.
           
 
Завършил си отдел китара в НБУ…Липсват ли ти състудентите, приятелите от Родината или магията на музиката поддържа жива връзката и звукът на струните е пътека по която се откривате?
 
            Аз често се връщам в България, така че, поддържам отлични връзки с мойте приятели, а в наши дни благодарение на глобалните комуникации, светът се превърна в едно малко село, така че бих казал, че оставаме неразделни въпреки разстоянията. Аз имам малко, но за сметка на това истински приятели, от който нищо и никой не би могъл да ме раздели.
 
 
Живееш в Берлин, пътуваш из различни краища на Германия, идваш си и до България…Чувстваш ли се гражданин на света?
 
            Всички сме граждани на света, стига тези които имат аерофобия, да могат да превъзмогнат тези си състояния
 
Трудно ли е да си музикант в България? Защо предпочете да търсиш реализация в Германия? Къде е щастлив китаристът MDS?
 
            Ще замълча относно това да бъдеш музикант (или каквото и да е) в България в наши дни...
Не съм търсил никого и нищо, просто така се стекоха нещата. Надявам се шансът да продължи да е на моя страна защото в този бизнес всичко е въпрос на късмет.
            Обграден съм от хора който обичам и които ме обичат, така че, когато всички сме обградени с любов, за щастието няма граници или определени географски местоположения.
 

Липсва ли ти България? Къде и какво е нейното място в живота ти?
 
            Често си идвам, както и в момента, за различни периоди от време, така че не бих казал че има носталгия. В нас българите има нещо диво и различно, което не съм усещал при всички други хора с които съм контактувал. Остава само да канализираме това „нещо” да работи в наша полза и можем да успеем във всичко и навсякъде.
 
Сподели какви са бъдещите ти творчески планове…
 
            Както вече казах, в момента съм в България, работя по нови парчета, чакам новини от мениджърите в Германия, преди няколко дни получих интересно предложение от Австралия, което все още обмислям, същевременно получавам някои предложения и от тук... Планът, житейски и творчески винаги е бил и ще бъде само един – ROCK&ROLL!
 
Снимката е предоставена от Photo by MrT
 
Интервюто подготви: Лили Спасова, ст.експерт, ДАБЧ