ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Калин Терзийски – българският носител на Наградата за литература на ЕС

14 ноември 2011

 

Автор: Весела Кръстева  
 
Той е доктор, когото никой вече не нарича така, но всички възприемат като такъв, защото продължава да лекува. Лекува себе си чрез писане. Има издадени две стихосбирки, четири сборника с разкази и два романа. Става въздържател след сериозна злоупотреба с алкохола и с притъпяването на съвестта. Все още оправя сметката си с нея, но категорично заявява, че „един ден, ако си наред със съвестта си, означава, че си я убил”, а той не е убиец. Сега тренира опитомяване на искрите от сблъсъците между „искам” и „трябва” по пътя към щастието. Изказва всичко, но само когато е добре узряло. Не прави компромиси. Никога! Това са само част от важните неща, които трябва да знаете за д-р Калин Терзийски – носител на Наградата за литература на ЕС за сборника си с разкази „Има ли кой да ви обича”.
 
Организатори на конкурса са Европейската комисия, Европейската федерация на търговците на книги, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели. В литературното съревнование са участвали държавите от програма „Култура“ на ЕС: 27-те страни-членки на Европейския съюз, Босна и Херцеговина, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция. „Наградата е учредена през 2009 година и в рамките на три години бе връчена на 36 изгряващи писатели от Европа”, обяснява Калин Терзийски и признава, че е минал през проучване, преди да бъде избран.
 
„В края на краищата аз не знам какво точно са проверявали, но предполагам, че са искали да се запознаят по-общо с писателя, номиниран от съответната държава. Първо трябваше да им изпратя преведените си разкази, след това пълната си автобиография, в която да включа всичко, което съм писал и издал до момента. Явно са искали да се запознаят добре с личността ми, а не само с тази книга, за която ми дадоха наградата.”
 
Всеки един от 12-те победители в тазгодишния конкурс ще получи 5000 евро и възможност книгата му да бъде преведена и публикувана на други езици, за да се популяризира сред читателите в чужбина. Официалното награждаване ще бъде на 28 ноември в Брюксел.
 
Калин Терзийски е роден е през 1970 г. в София. Завършил е Националната природо-математическа гимназия, а през 1996 г. – Висшия медицински институт в столицата, след което специализира психиатрия до 2000 г. По това време работи и като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра. През 2000 г. напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. През март 2010 г. учредява, заедно с група водещи сценаристи, Сдружение на българските телевизионни сценаристи и е един от учредителите на Асоциация на писателите в България. Сборникът „Има ли кой да ви обича” е четвъртата му книга и включва 16 тъжни, загадъчни, причудливи и реалистични разказа. Излиза на книжния пазар в края на 2009 година.
 
„Това са разкази, които съм писал в периода 2000-2008 година – посочва той. – Разкази с много патос в тях, т.е. със силни емоции, а някои от тях са дори покъртителни. Аз се опитвам да бъда борец срещу равнодушната литература. Тенденцията, съществуваща от немалко години, авторът да е дистанциран писател, който пише за света с равнодушие и лека ирония, не е моят начин на писане. Харесвам силно вълнуващите неща. Такива са и разказите ми – продукт на много лични драми. В тези години аз бях много самотен и много отчаян човек, за щастие излязох от този период. Разказите обаче не са нито депресивни, нито мрачни, а по-скоро са загадъчни и вълнуващи. Не са се объркали чак толкова много, като са ми дали тази награда.”
 
Калин Терзийски е от съвременните български писатели, които се борят за всеки свой читател и успехите в тази посока не закъсняват. През 2010 година дебютният му роман „Алкохол”, написан съвместно с Диана Драгоева и разкриващ личната борба на писателя със зависимостта му от алкохола, получава наградата „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга в България. Тази пролет беше публикуван вторият роман на Калин Терзийски „Лудост”. Той разказва за четиригодишния период между 1996 и 2000 г., в който Терзийски работи като лекар в психиатричната болница „Св. Иван Рилски” в Курило. Дали обаче успехите на родна земя и наградата на ЕС дават надежда, че ще последва по-широко международно признание?
 
„В Брюксел се подготвям да направя това, което всъщност е явната ми цел – да отворя врата на българската съвременна литература към Европа. Това е наистина много сложна задача и не съм сигурен, че ще успея, но поне ще опитам – казва Терзийски. – Мисля, че личните контакти са най-силното средство в тази посока, след това и впечатлението, което ще направи самата книга – тя ще бъде сред първите лястовички на новата българска литература там, защото трябва да се знае, че тя е много зле представена в Европа. Пътищата, по които сме се представяли преди пред света, сега са много изтънели, нямаме никаква институционална подкрепа, няма литературни агенти, които да промотират книгите.”
 
Ако питате днес Калин Терзийски „има ли кой да обича” българската съвременна литература, той категорично отговаря: „Тези, които я четат и които я пишат, съм почти сигурен, че я обичат”.
Снимка: личен архив
Източник: БНР