КАЛЕЙДОСКОП

Изложба на големия художник Димитър Киров в Париж

09 ноември 2011

 

В присъствието на Министъра на образованието, младежта и науката на Република България г-н Сергей Игнатов, посланикът на Република България във Френската Република Н.Пр.Марин Райков откри на 25 октомври изложба с произведения на големия български живописец Димитър Киров, представена  в Българския културен център в Париж.

 

Експозицията е съставена изключително от картини, намиращи се в частни колекции. Впечатлява с колорита, с живите и наситени цветове и напомня за образи от градове, силно белязали твореца: Истанбул, Пловдив, Париж.

Димитър Киров, известен с артистичния псевдоним ДиКиро, е роден на 20 май 1935 година в Истанбул. През 1959 година завършва Националната художествена академия в София. Изкуството му се свързва с значими имена на пловдивската школа от 60-те години на XX век. Според критиката, това е период на новаторски решения в живописта.

 

В произведенията на художника откриваме няколко силно въздействащи теми, като „изгорените икони”, „музика и балет”, въвеждане на етнически и културни мотиви.

Носител на национални и международни отличия, както и на престижната френска награда  „Кавалер на ордена на Почетния легион”,  ДеКиро ни напуска през 2008 година.

Произведения на художника са представени в много музеи по света. Намираме ги във Ватикана, Ермитажа в Санкт Петербург, в Музея на Замъка Фукуяма, в Музея за съвременно изкуство в Мюнхен.

Информация на българското посолство в Париж