ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Фестивалът „So!Indepent” в София и Жана Караиванова, залагаща на българското кино в Ню Йорк

07 ноември 2011

 

В дните 27 октомври – 6 ноември в София се състоя Второто издание на фестивала за американско независимо кино „So!Indepent”.  Българските киномани са били зарадвани с продукция, представена на международни кинофестивали, като Кан, Торонто, Берлинале и Сънданс.
„Американското кино е интернационално, като вдъхновение и умения. Предоставя възможност за изява на таланти от всяка националност”, споделя Жана Караиванова, създател и организатор на феста, която живее в Ню Йорк.
Сега фестивалът се е обособил в самостоятелна инициатива. Преди това е бил част от „Киномания” - най-представителният форум у нас за почитателите на световното кино.
В селекцията за фестивалния делник този път са попаднали 22 филма. Водещи професионалисти от Лос Анжелис и Ню Йорк предложили услугите си за провеждане на професионални класове по кинокритика, продуциране, дизайн на продукции, режисиране и писане на сценарий.

Фестивалът се организира от Юнайтед Артс при генералното спонсорство на Фондация „Америка за България”. Предлагат се документални и игрални филми, както и филми за архитектурата.
Жана Караиванова е известна българска актриса. Започва кариерата си в ловешкия театър в трупата на Иван Станев. Впоследствие има над 30 роли, изиграни на сцената на Народния театър „Иван Вазов” в продължение на няколко години и участие в български филми.
Актрисата е работила с най-големите театрални режисьори в българския театър, с Маргарита Младенова, Иван Добчев, Крикор Азарян, Пламен Марков...
Носителка е на две награди за най-добра актриса на Съюза на артистите в България и на  награда за най-добра актриса на фестивала „Златна роза” във Варна.
След спечелване на „зелена карта” заминава за САЩ. През последните години Жана Караиванова живее в Ню Йорк. Организира фестивали на българското кино.
Създала е фондация за българо-американски културен обмен. Осъществила е няколко издания на фестивала на българското кино в Манхатън.
В интервю питат Жана Караиванова как се посрещат българските филми в чужбина, каква е реакцията? Актрисата посочва, че филмите ни се гледат от американската публика с голям интерес. Фестивалът се отразява в местната преса.
Присъствието на българското кино е желано събитие, а не куриоз в Ню Йорк, допълва актрисата. Обръща специално внимание на това, че много от създадените родни киноленти през последните години са получили отличия на европейски кинофоруми.
В рамките на различните издания на фестивала програмата му е била посетена от известни имена, свръзани с родното кино, като Рангел Вълчанов, Нона Йотова, Йоанна Буковска, Елен Колева, Стефан Китанов...
Дирекция „Български общности и информационна дейност”