КАЛЕЙДОСКОП

Кратко пътуване към изкуството на Живко Седларски. Нова изложба, близо до Париж

03 ноември 2011

 

Годината е 2007-а: Клубът за изкуства съм Съвета на Европа пожелава представяне на европейски творци. Търси кого именно да покаже пред избрана публика. И изборът е направен:  Живко Седларски.

 
Българският скулптор, който живее в Северозападна Франция,  е един от тримата европейски творци, чиито произведения един месец са пред погледите на европейските политици.
 
Скулпторите на талантливия българин излъчват изящество и произвеждат силен ефект: композициите от метал са израз на модерното решение. Творецът обръща много специално внимание върху движението. Познавачи казват, че „динамизира” материала.
 
Изкуствоведът Венсан Наш, оценява високо изложеното, поставя ударение върху неистовата енергия, излъчвана от творбите. За него скулпторите на Седларски насочват „към визуално пътуване в света на голямото изкуство”.
 
Годината е 2011-а. Отново Живко Седларски е в Съвета на Европа. През септември негови произведения пак могат да бъдат забелязани и оценени от европейските политици. 
 
Казахме за Страсбург, да кажем и за Париж. През май 2008 година в Париж е открит възпоменателен релеф от бронз на великия Христо Ботев. И той също е дело…на Живко Седларски.
 
Релефът е поставен върху стената на Българския културен център във френската столица. Всеки сънародник и приятел на България, прекрачил прага на културния център, сякаш се зарежда с  възрожденския плам на поета-революционер.
 
Вярно, Седларски е модернист. Предпочита да работи с метал, но за извайването на Ботев си пожелава... традиционната техника. Постигнатото всеки може да оцени сам, когато е наблизо.
 
А динамиката и вътрешната енергия, бликващи от творбите на Седларски, си остават загадка и откровение, предизвикателство пред ценители и любители.
 
Впрочем, ако тези дни сте в Париж, може да се пробвате да прескочите на няколко километра на северозапад от френската столица в търсене на изкуството с марка „Седларски”. В музея в Саноя пак има за публиката...представени произведения на скулптора. Изложбата се открива в петък, 5 ноември.  
 
Негови творби красят публични места в Швейцария и Франция. Дърветата от метал, издигнати в Рен, за дълго се запечатват в съзнанието. Вероятно и не само те. А той продължава с творчески интерпретации и изненади...
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности  и информационна дейност”