КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Атина. Учителите работят с много всеотдайност и възрожденски дух

03 ноември 2011

 

 

Първият учебен ден носи познато оживление във всяко родно училище. Забързани и нетърпеливи първокласници, поотраснали и самоуверени каки и батковци, развълнувани родители, неспокойни учители...щъкат насам-натам. Така беше и при нас – в Атина, в БНУ „Св. св. Кирил и Методий”, което  за осми пореден път посрещна своите ученици.
Двадесет и четирима първокласника прекрачиха през тази година прага на училището. Повече от 100 бяха българските семейства, присъстващи на официалното откриване на новата учебна година.
Празникът започна с тържествен ритуал – посрещане на училищното знаме.„Да е успешна и щастлива новата учебна година за всички ни! Горди сме, че имаме нашето българско училище, където се потапяме в образование и култура. И по този начин съхраняваме неуморния български дух!”...разсъждава пред събралите се Даниела Тодорова.
Официален гост на тържеството беше г-жа Валентина Таскова, временно управляващ посолството на Република България. Тя поздрави ученици, учители и родители по случай началото на учебната година..
Денят беше особено вълнуващ за най-малките. Първокласниците показаха, че освен развълнувани, тръгват на училище с красиви букети и усмихнати. Заедно със своята първа учителка г-жа Лили Лазарова и под ръководството на г-н Пламен Симеонов, те изнесоха литературно-музикална програма. В нея взеха участие и ученици от втори до пети клас. Накрая първокласниците много символично вдигнаха ключа на знанието, с което заявиха на всички присъстващи, че „никак не е лесно да си първолак”.
Симона Пенева от 10 клас би училищния звънец. Призова малчуганите да заемат своите места в класната стая. Последваха традиционното изливане на менче с вода и посрещането с питка и мед. Преминаването през венеца-шестица предизвика истински фурор и много вълнения сред родители и ученици. Та нали всеки очаква с трепет високата оценка!
Обучението в Българското училище  „Св. св. Кирил и Методий” е ключ към доброто познаване на родния език и литература, към изучаването на история и география на България. Подобрената материална база и удобствата, предложени в училището, провежданото обучение определено дават резултати: 9/10 от завършилите са вече студенти в Родината.
Учителите са горди с постиженията си. Знаем каква е ролята на добрия учител и какво може той да постигне с един прилежен ученик насреща! В чужбина преподавателите работят с много всеотдайност и възрожденски дух.
Лили Лазарова съумя да изненада своите ученици. В класната стая всяко дете получи подарък – комплект учебници, книжка и картичка с пожелание.
Информацията е предоставена от г-жа Мими Ничева, преподавател по български език и литература, Атина
Заглавието на материала е на инфпортала "Родина”