КАЛЕЙДОСКОП

Народните будители в очите на малчугани от училище „Слънчогледи” в САЩ

01 ноември 2011

Народни Будители
от: Емили Запрянов

 
Аз мисля, че днес ни трябват народни будители в България. В дешният XXI век за една част от българите смисълът на живота е в придобиване на власт и пари, за други това е борбата за физическо оцеляване. Всички те нямат време и сили за духовното си развитие. Затова днес особено много има нужда от будители – хора, които да пробудят най-човешкото у човека: душата, ума и интелекта, както са правели Хилендарски, Неофит Бозвели, Петър Берон и много други. Днешните будители са надеждата за оцеляването на българския народ. Будители, които са готови да разпространяват и поддържат огъня на просветата, културата и духовността. Младите хора се нуждаят от добро образование. Все повече, те се интерисуват от българската вяра и традиции. Някой беше казал: „Истинската почит към будителите е да останем верни на българщината.”
 
Достойни наследници ли сме ние на тези велики българи? Често си мисля, че не сме. Мисля, че използването на книжовния език изчезва. Все повече се употребяват чужди думи – дори с лошо произношение – както в разговорната реч така и в публицистиката. Не веднъж се е повдигало въпроса „само българсият език ли да бъде официално говорещ“? Не мисля, че изобщо трябва да се коментира това. В много държави живеят хора с различни националности, но говоримият език е един! Не са ли братята Кирил и Методий и техните ученици тези, които ни оставиха българското АБВ? Не сме ли една от малкото държави със собствена азбука и език? Защо трябва да забравяме за това, с което ние, всъщност, трябва да се гордеем? Това прави ли ни достойни наследници на Паисий Хилендарски, който още през XVII век отправи думи – зов: „ Ти българино, знай своя род и език”, думи които не са загубили своето значение и днес.
 
Българският народ е с чудесни обичаи и традиции. Защо се допуска тези красиви празници да бъдат забравени и да се копират чуждите? Трябва ли българите да се гордеят с приемането на чуждите влияния – НЕ.
 
Сигурна съм, че има истински будители и днес, но България се нуждае от силно съсловие, чиято мисия е да събуди обществото. Надявам се, че все повече ще стават хората, готови да разпространяват и поддържат огъня на просветата, културата и духовността.
 
Нужни ли са днес народни будители?
от Златко Николов
 
Добър ден, дами и господа!
Искам да ви пожелая честит ден на Будителите! На този ден си спомняме нашите велики сънародници и техните дела. Спомняме си за Васил Левски и неговата саможертва за свободата на България. Спомняме си Христо Ботев и как той геройски умира на връх Вола. Помним също Св.Св. Кирил и Методий и техния дар за българския народ. Всички тези хора са добър пример за будители – някои отдалечени на повече 1100 години от днешната дата, но трябва да ви кажа, че и сега също ни трябват будители! Трябват ни хора с мечти за по-добра България!
Разбирам, че може би не всички от вас имат идеи, като тези на Левски и Ботев. Не е възможно всеки да извърши подвиг като тях. Но не се отказвайте! Ако сте учител, продължавайте да учите децата и младежите да четат и пишат на български език. Ако сте археолог, продължавайте да изследвате скритите богатства на българската история. Може би сте музикант или писател? Продължавайте да свирите или да пишете книги, да създавате вестници, списания и други полезни за хората творби. Може би просто говорите български език в ежедневието си – дори и тогава вие също сте будители, защото показвате, че има такава страна България, където горди хора наричат себе си българи!
Будителите са като фаровете на брега на океана - те помагат на хората, пътуващи през живота да намерят пътя си, те осветяват опасните места и помагат на народа да оцелее. Не всички народни будители са известни, обаче всички са искали едно – да има български народ и да се помнят традициите, историята и миналото.
Скъпи дами и господа, скъпи приятели, българи,
Нека всички знаем всеки ден, че да си българин е нещо, с което може винаги и навсякъде да се гордеем. Да помним,  че будителите са сред нас и ние имаме нужда от тях. Нека всеки от нас стане будител – така, както може. Тук няма писани закони, но има закони на сърцето и ума.
Честит празник!
 
Нужни ли са ни днес будители?
от    Надя Николова
 
Аз вярвам, че днес са ни нужни будители. Кои наричаме будители? С какво са известни? Какво са направили, че се наричат народни будители? Будителите са хора, които показват на другите как да се гордеят с историята и културата на народа си. Нужни са будители днес, защото някои българи забравят своите традиции и роден език. Как може да запазим всичко това ние, които не сме в България? Групите за народни танци, българските училища извън България, местата, където българите се събират и общуват, са центровете, където днес живее българския дух.
 
Народните будители са хора, които работят за своята родина, хора, които правят нещо за другите, за обществото, за човечеството. Някои известни будители от българската история са Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев и Георги Раковски. Това са били духовници, книжовници, поети, писатели, революционери. Някога будителите са се борили за свобода и независимост, а днес новите будители се стремят да направят живота по-добър, искат напредък и прогрес, но без да забравят българското си начало. И днес има писатели, поети, хора, които се занимават с българско изкуство и култура, изучават българския език и история и ни учат да обичаме България. Те са нашите съвременни будители.
 
Ние винаги ще имаме нужда от тях, защото историята няма да спре, а българския дух трябва да живее. Всеки народ има своите будители, но само българите са избрали да празнуват такъв ден в тяхна чест.
 
Информацията е предоставена от Ваня Налбантова и Милена Николова, преподаватели в Българското училище "Слънчогледи", САЩ