КАЛЕЙДОСКОП

Срещи на председателя на ДАБЧ с българската общност в Австрия

31 октомври 2011

През периода от 14 до 18 октомври т. г. председателят на ДАБЧ г-н Росен Иванов осъществи поредица от срещи с ръководствата на организациите на сънародниците ни в Австрия.
 

Българо-австрийският културен център в Грац

Първата среща бе на 14 октомври с Управителния съвет на Българо-австрийския културен център в Грац, председателстван от Елисавета Станева-Фогл. Усилията на организацията са съсредоточени преди всичко в създаването на българско училище и откриването на курс по роден фолклор, което значително би разширило дейността на сдружението. Създадено преди пет години, то е в основата на досегашните многобройни концертни изяви в града с участието на български инструменталисти. Само няколко дни след нашата среща Българо-австрийския културен център в Грац обяви основаването на българско училище, чието откриване е насрочено за м. ноември т.г. ДАБЧ вече пое ангажимент да осигури всички необходими учебници и учебни материали за успешния старт.
 

Българският културно-информационен център „София” в Линц

Същият ден се проведе среща и с ръководството на Българския културно-информационен център „София” в Линц, отдалечен на малко повече от 200 км. от Грац. Ръководството ни посрещна в театър „Маестро”, управляван от българското семейство Ясен и Росица Стоянови, а г-жа Стоянова е председателка на сдружението от близо две години. За топлата атмосфера на вечерта допринесе също предишната председателка и учредителка на организацията Тони Удуд. Театралната сграда предоставя възможност за изяви на българската общност, за популяризиране на българската култура и традиции чрез концерти, изложби, спектакли. От години е основан фолклорен състав от 24 души. Деца и юноши от града и околностите посещават балетното училище. На това място през 2007 г., в  навечерието на националния ни празник 3 март, бяха организирани Дни на отворените врати, посветени на приемането на България в Европейския съюз.  Инициатива бе плод на усилията на двете сдружения в Линц - Център „София” и Австрийско-българското дружество за културен обмен „Дунав”.  Присъстващите споделиха за своите семейства, за грижата към по-малките членове на общността – децата. Вниманието им е насочено към съхраняването на езика, опознаването на България, но с помощта на издания на български език. Собственикът на театъра информира за интереса от страна на австрийците към нашата страна, за което е необходимо да се изпращат в по-големи количества книги и рекламни брошури на немски език.
 

Българската общност във Виена; среща в посолството на Р България

На 18 октомври в 14.00 ч. започна срещата на председателя на ДАБЧ с представители на българската общност в австрийската столица. Тя бе организирана от посолството на Република България във Виена. Идеята бе поканата да бъде отправена не само към ръководствата на многобройните организации и медии на сънародниците ни там, но и към отделни личности с успешна професионална реализация. Срещата бе открита от г-жа Елена Шекерлетова, временно управляващ на посолството, която благодари на всички за присъствието им по повод посещението на председателя на агенцията г-н Росен Иванов.  Тя отправи специални благодарности на г-н Папазян, един от доайените на българската общност в Австрия, за присъствието му на срещата. Като дарител и спонсор на многобройни културни прояви на българите във Виена, той се ползва с уважението на общността и на българските институции за направеното от него за сънародниците ни в Австрия.
 

Присъстващите

Представени бяха следните организационни структури: БКПО „Кирил и Методий”, председателствана от проф. Мими Дичева, Дружество на приятелите на Дом „Витгенщайн” с вицепрезидент Антоанета Чолакова, Консултантски център за нови европейски граждани „Компас” с ръководител на екипа Нина Василева, както и Австрийско-българското училище във Виена с директор д-р Ирина Владикова, с чието ръководство бе проведена специална среща предишния ден.
 

Широко представени бяха българските медии – сп. „Българите в Австрия” в лицето на членове на редакционния екип (главната редакторка Елица Караенева не успя да дойде, но с нея поддържаме непрекъснат диалог), в. „Виена днес” с главен редактор Сашка Журков, Българско културно-информационно предаване „Бригада” и Информационен портал на българите в Австрия, начело с Иван Карчев, Радиопредаване „Ние българите” с водещ Надежда Пенчева.
 

Присъстваше и директорът на БКИ Дом „Витгенщайн” Борислав Петранов, като с него отделно в предобедните часове бяха обсъдени някои наши съвместни инициативи. Най-близката от тях е предстоящата премиера на „Българската общност в Австрия-историческо, лингвистично и етноложко изследване”, т. 1, насрочена за 1 декември т. г.
 

Сред личности с успешна професионална реализация бяха професорите Искра Шварц и Дона Марк от Виенския университет. Проф. Шварц от години работи в областта на изследванията по история на Югоизточна Европа, освен това е дългогодишен секретар на БКПО „Кирил и Методий”. Проф. Дона Марк, преподавател и преводач, предаде поздрави към всички участници от проф. Хайнц Миклас, създателят на българистиката във Виена и участник в редица инициативи на ДАБЧ. На срещата се отзоваха журналистката Зорница Райчева, направила няколко филма за интеграцията на българите в австрийското общество, Лина Георгиева, актриса, поела и децата от училищния театър, Силвия Генова, също актриса, създала детски театър, Константин Бръдваров, политически емигрант, Марта Атанасова, лицензиран екскурзовод и собственик на фирма.

 

Проблеми и проекти на нашите сънародници

Присъстващите изразиха задоволството си от поканата за подобна среща, а на всеки бе дадена възможност да представи накратко себе си и дейността на своята организация. По време на краткото си представяне те споделиха своите проблеми и намерения.  Сашка Журков от „Виена днес” е започнала проект за създаването на музей на градинарското движение в Австрия, намерила е помещение, но сега предстои реновирането му. Силвия Генова, актриса, създала детски театър, изрази стремежа си да работи повече по съвместни с български институции културни проекти. Проф. Мими Дичева, председател на БКПО „Кирил и Методий”, както и проф. Искра Шварц  поставиха отново въпроса за осигуряване на помещение за нуждите на организацията, основана преди 66 години. Д-р Ирина Владикова, директорка на Австрийско-българското училище, повдигна въпроса за издаването на адаптиран учебник по български език, за организирането на летни лагери в България за децата.
 

Приоритети и проекти на ДАБЧ

Председателят на ДАБЧ представи приоритетите на институцията. Той обърна внимание на новият портал „Родина”, създаден преди два месеца на сайта на агенцията. Чрез него значително се разширяват възможностите за общуване със сънародниците ни в чужбина, а също така и за популяризиране на тяхната дейност. Отговорено бе на въпроси, насочени към предстоящи прояви на агенцията, като третото издание на „Българка на годината” или проектът „Успели българи в чужбина”. Специално по проблемите, свързани с обучението на най-малките, председателят обърна внимание върху изданието „Татковина”, излязло с помощта на ДАБЧ. В хода на дискусиите  бе отделено място на готвения в момента нов Закон за българите в чужбина и възможностите, които същият може да предостави за представителството на сънародниците ни от всички региони по света, както и подкрепата на културните и образователните проекти на учредените от тях организации.
 

На 18 октомври, със съдействието на българското посолство, бяха организирани също така посещения в БКИ „Дом Витгенщайн”, БПЦО „Св. Иван Рилски” и Българския параклис „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена.
 

Осъществените срещи в Австрия по време на  това успешно посещение преминаха при подчертан интерес от страна на всички участници. Създадени бяха достатъчно добри предпоставки за активизиране на работата с нашите сънародници и създадените от тях структури, което ще намери място в програмата на ДАБЧ за 2012 година.
   
Коянка Димитрова