КАЛЕЙДОСКОП

Срещи на председателя на ДАБЧ с децата и учителите от български училища в Австрия и Германия

27 октомври 2011

През периода 13 - 18 октомври 2011 г. бе осъществено посещение на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов и директора на дирекция „Български общности и информационна дейност” Коянка Димитрова в Австрия и Германия. Освен традиционните срещи с организациите на сънародниците ни, в програмата бяха предвидени и посещения в българските училища в Линц и Виена - Австрия, Мюнхен и Нюрнберг – Германия. Времето за срещите бе избрано така, че да съвпадне с началото на новата учебна година, с очакваните и извършени промени в управителните съвети на образователните звена. Планираните разговори с отделните образователни звена бяха от особена полза за бъдещата ни съвместна работа, посветена на децата от българските общности.
 

Българското училище „Орфей” в Линц
Първа бе срещата с децата и учителите от българското училище „Орфей” в Линц. Основано е през 2010 г. по инициатива на доц. дфн Димитър Дунков, председател на Клуб „Орфей”. Клубът обединява вече пет години хора от различни професии и възраст с интерес към литературата, музиката и изкуството.  Директор на училището е Мариета Рийдл, а преподавател по български език и литература в него е д-р Дунков. Учебните занятия се водят в сграда на австрийска гимназия на Aubrunnerweg 4. Децата разполагат с библиотека и зала за репетиции. Учебните стаи са оборудвани с необходимата техника.
 

Кандидатстването с проект по програмата „Роден език и култура зад граница” през тази година е преминало успешно и училището е получило финансиране. Записани са 30 деца. Част от тях ни посрещнаха с фолклорна програма, облечени в национални носии, засмени под радостните погледи на всички – гостите от България, родителите и учителите. По-късно в откровен разговор между всички присъстващи бе споделено мнението, че нашите деца в чужбина имат нужда от адаптирани учебници по български език, защото срещат трудности в усвояването на думи и понятия.  Това е проблем, който е обсъждан многократно на ежегодните кръгли маси в София с ръководителите и учителите от българските училища в чужбина и чието решаване предстои.
 

Българското училище „Паисий Хилендарски” в Мюнхен 
На другия ден, 15 октомври преди обяд, бе посещението в българското училище „Паисий Хилендарски” в Мюнхен. То е създадено през 2008 г., редовно участва в конкурсните прояви на агенцията – за есе и детска рисунка. Госпожа Светлана Кампс ни изпраща често информация за прояви на училището, която публикуваме на нашия сайт. Председател на Управителния съвет е Анна Бамбалска, а новата директорка е г-жа Яна Дечева-Книпелмайер. 
 

 

Посещението ни съвпадна с редовните часове на най-малките - децата от предучилищната група и на първокласниците.  Училището се помещава в детска градина на баварския Червен кръст, която в съботните дни се предоставя за нуждите на българските деца. През тази учебна година те са 57, от които 16 са записани в първи клас. Сред малките има и деца от смесени бракове. Интересно бе да узнаем, че английско семейство, закупило имот в нашата страна, е пожелало децата им да учат и български език, за да могат да общуват, когато идват през лятото в България.
 

Председателят на ДАБЧ бе посрещнат по стар български обичай с погача  и шарена сол. Запознахме се с децата от двете предучилищни групи и първокласниците.  Последва разговор с Управителния съвет по различни въпроси, свързани с обучението на българчетата в чужбина по роден език и литература, история и география на България. Изтъкната бе необходимостта от: издаването на адаптиран учебник по български език; предоставянето от българската държава на помещения за нуждите на българските училища в чужбина; организирането на летни лагери в България с часове по български език и културна програма. Информация за срещата и снимки са поместени на сайта на училището, които можете да видите на:
https://picasaweb.google.com/svetlana.kamps/2011_10_15?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIKRppCav4CqBQ&feat=directlink

 

Благодарим на ръководството на училище „Паисий Хилендарски” за предоставената възможност на тяхна територия да се срещнем, макар и за кратко, с Пламен Петков, ръководител на Танцова група „Лазарка” от Мюнхен и неговата съпруга. Поводът за срещата бе предстоящото честване на 20 години от  основаването на групата от германци, интересуващи се от родния ни фолклор. В чест на юбилея председателят на ДАБЧ връчи грамота от агенцията и комплект мъжка и женска шопски носии.
 

Българското училище „Златен век” в Нюрнберг
Същият ден отпътувахме за Нюрнберг. В следобедните часове бе осъществено посещение в българското училище „Златен век”. Учебните часове там се провеждат в сграда на местно училище. Образователното звено е създадено през 2008 г. по проект на едноименното студентско сдружение „Златен Век” със седалище в Нюрнберг. Инициатори са Екатерина Алексиев и Иво Стоилов. Според учредителните документи училището е със статут на дружество с идеална цел – разпространена практика, с малки изключения, в немскоезичните страни. На срещата присъстваха и представители на организацията, инициирала образователния проект преди 3 години. 
 

Председателят на ДАБЧ присъства на открити уроци с учениците от първи клас и смесената паралелка от втори и трети клас. Ръководството, начело с новият директор на училището г-жа Анета Тайл, поставиха своите въпроси -  за липсата на подходящи учебни материали, адаптирани за българските училища зад граница, за необходимостта да се работи с най-малките, което изисква издаването на подходящи продукти, предназначени за детските градини в чужбина.
 

Ръководството на училището и представителите на сдружение „Златен век”, повдигнаха въпроса за организиране на ежегодни срещи в България с българи от чужбина. По времето на  форумите, според тях, е особено полезно да се провеждат семинари с методическа цел, които да улесняват учредяването на нови структури на сънародниците ни, а и да стимулират обмена на полезни идеи и практики. 
 

Австрийско-българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена
На 17 октомври бе посещението ни в Австрийско-българското училище за занимания през свободното време „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена, с директор д-р Ирина Владикова. То е първото българско самостоятелно училище на самоиздръжка, регистрирано по австрийското законодателство на 31.01.1992 г. като дружество с общественополезна дейност.
 

Училището се помещава в жилищния комплекс на българското посолство на „Кюнплатц” 7. През тази учебна година се обучават 170 деца от 1-ви до 12-ти клас. Радостен факт е големият брой на първокласниците – 21 деца в две паралелки. Учениците в гимназиалния курс са 34 – безспорен успех, тъй като в българските училища в странство се забелязва отлив на записалите се в гимназиалния курс. Сред учениците има и две деца от австрийски семейства. Към училището има изградени танцова група „Шарено чорапче”, хор  и театрална трупа. Подготвят се курсове за деца и възрастни по английски и немски език. Председателят на ДАБЧ посети часовете на децата от първи и четвърти клас. Те бяха подготвили рецитации на български стихотворения. Основният проблем, обсъден по време на срещата с ръководството и учителите, бяха трудностите, срещани  при  изучаването на български език с наличните учебници и помагала, одобрени от МОМН. За улесняване на обучението по роден език колективът е разработил модел, адаптиран за децата от българската общност в Австрия – двуезичен, а към момента са готови 600 думи.
 

Председателят на ДАБЧ благодари за дългогодишното партньорство с Австрийско-българското училище. По традиция от много години учениците участват във всички инициативи на агенцията, насочени към малките ни сънародници. Във всяко от изданията на Литературния конкурс „Стефан Гечев” и конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти” присъстват редовно имена на наградени ученици от Виена.
 

Посещението в Австрия и Германия беше част от дейността на ДАБЧ, свързана с проучване на актуалното състояние на организационните структури на българите зад граница. Но отвъд деловитостта у нас останаха непосредствените впечатления за родолюбивото дело на ръководителите и учителите от тези училища. Що се отнася до Държавната агенция за българите в чужбина – ние и занапред ще подкрепяме всички техни начинания, както и ще инициираме свои проекти, защото българската държава е отделяла и ще отделя все по-голямо внимание на съхраняването на българщината сред нашите сънародници в чужбина.

 

Коянка Димитрова, директор на дирекция "Български общности и информационна дейност"