КАЛЕЙДОСКОП

Българското културно дружество „Иван Вазов”– Берисо на празника на имигрантите в Аржентина

27 октомври 2011

 

 
В Аржентина на 4 септември официално се чества Денят на имигранта. Празненствата обаче продължават през целия месец септември. Това е особено вярно за град Берисо, защото е провинциална „столица на имигранта”. Дейно участие в инициативите взима българското културно дружество „Иван Вазов”.
 
На 11 септември се състоя традиционното „пристигане” на емигрантите. Облечени с дрехи от 30-те години, с куфарчета, които все още се пазят от дошлите тогава, групата на българите слезе на аржентинска земя. Традиция, която местната администрация следва година след година. Бяха десет души, но представляваха хилядите български емигрантиq намерили дом през миналия век в Берисо. Казват, че през 30-те години на миналия век в нашия град е имало улици, в които се е чувало изключително българска реч. И днес една от улиците на града носи името България.
 
На 17 септември танцовият състав „Седянка” към дружество „Иван Вазов” изнесе първия си концерт на сцената в Берисо, посветен на празника на имигранта. Програма представиха и двете групи – младежката и детската.
 
На 18 септември нашите танцьори пожънаха аплодисменти в Автономния град Буенос Айрес. На импровизираната сцена в най-големия столичен парк и пред многохилядна публика, около 60 танцови състави от различни страни показаха своето майсторство, като всеки състав игра пет минути.
 
И нещо интересно, впечатляващо. Трябва да отбележим, че от всички представили се в Буенос Айрес състави, именно снимката на българският „Седянка” бе публикувана в Кларин, вестникът с най-голям тираж в Аржентина. През целия следващ ден по един от най-популярните аржентински телевизионни канали на всеки 15 минути в новините показваха шопския танц на нашата „Седянка”.
 
А празникът...продължаваше. На 24 и 25 септември „Седянка” отново зарадва публиката в Берисо. За първи път момичета носеха на главите си ленти с пера, изработени от самите тях. Няколко дена по-късно младежката група на „Седянка” танцува и на рождения ден на Анастасия Гарголов за радост на цялата многобройна фамилия. На празника се събраха стотина души от различни градове на провинцията и федералната столица. Въпреки своите 80 години и бастунът, с който си помага, Анастасия е член на управителния съвет на  сдружението „Иван Вазов” и продължава да работи за пропагандиране на родната култура и традиции.
 
В началото на октомври в Берисо се състоя изборът и коронясването на новата „царица на емигрантите”. Работата на журито беше трудна, тъй като всичките 18 представителки на организациите на различните националности, които формират Асоциацията на чуждестранните дружества в Берисо, заслужаваха короната. Ръченицата на нашата избраница Хулиета беше една от най-аплодираните от публиката. И това сгрява душата.
 
Празникът завърши на 2 октомври с шествие по главната улица на Берисо. Заедно с нас дефилираха потомци на българи от град Долорес и от Федералната столица. Танцовият състав „Седянка” игра през целия път, за радост на мало и голямо, за удоволствие на познати и непознати.
 
Информацията е предоставена от г-жа Ружка Николова, председател на културно дружество „Иван Вазов”, Берисо, Аржентина