ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Още едно българско име на театралните сцени в Чикаго. Пламен Пенчев играе в Kabulitis

26 октомври 2011

 

В град като Чикаго човек винаги може да се окаже затруднен в избора как да планира почивния си ден. Предложенията са много и все примамливи. Театрите, като една от възможностите, са толкова, че отново поставят дилемата: кой от тях да бъде предпочетен. Но когато става въпрос за постановка, в която играе български актьор, някакъв спонтанен порив дава път на решението и посока на избора.
 
В Чикаго са рядкост постановките на български спектакли, с български актьори – трудно се вместват и по един на година. Още по-малко се среща българско име сред актьорите на американски театър. Затова участието на Пламен Пенчев в постановката на „Polarity Ensemble Theatre” – „Kabulitis” е приятна изненада и гордост за българската общност в Чикаго.

Пламен Пенчев е от град Варна.В Чикаго живее от 1994 г. Започва да се привързва към театъра още преди гимназията, но както сам признава, в девети клас го досрамява да се яви на етюди за училищните постановки. Една година по-късно се решава, кандидатства за роля и се качва на сцената като един от Акулите в „Уестсайдска история”.
 
През следващите три години Пламен играе в седем постановки, в две от които важни поддържащи роли, а в други две и главни роли. След гимназията започва да изучава Актьорско майсторство в Barat College, а по-късно и в Western Illinois University.  Между 2007 и 2010 г. Пламен изоставя актьорските мечти, но в началото на 2010 се завръща към театъра и за последните 18 месеца участва в пет постановки, сред които е и „Kabulitis”.

„Kabulitis” е вълнуваща драма, написана по действителен случай, за американка, омъжена за афганистанец, прекарала част от живота си в Афганистан по времето на Втората световна война. Изпитала върху себе си тогавашните закони, прилагани в страната спрямо жените и човешките им права, години по-късно, боледуваща в ранен стадий на Алцхаймер, тя отключва и възвръща епизоди от живота си там. Милдред (Caron Buinis) е преследвана от ужасните спомени на случилото се и отношението към жената в родината на съпруга си по времето на престоя й там. Авторът Кийт Ануар (Keith Anwar) се вдъхновява да напише тази история за живота на своите родители. Син на майка американка и баща афганистанец, роден и израснал в САЩ, Ануар пресъздава въздействащо и вълнуващо вътрешния свят на онеправданата личност на жената в тогавашен Афганистан.

Камерната сцена на „Polarity Ensemble Theatre” по странен, недоловим начин оказва въздействие върху зрителя още в мига на съприкосновението. Естествената, непринудена професионална игра на актьорите грабва от самото начало, задържайки дъха и интереса върху случващото се до финала. Участието на Пламен Пенчев в световната премиера на драматурга Кийт Ануар в ролята на Молла (ходжа/мюсюлмански свещеник) е високо признание за младия актьор. На сцената Пламен Пенчев доказва актьорските си умения най-красноречиво.

Заслужава си любителите на театралното изкуство да направят своя избор за развлечение в почивните дни и да посетят постановката на „Kabulitis” в „Polarity Ensemble Theatre”.
 
Талантът на българина е в много посоки, не на последно място в изкуството. Чикаго е свидетел на поредния успех на творческия потенциал на България в лицето на младия актьор Пламен Пенчев.

„Kabulitis” се играе до 30 октомври 2011 г. всеки петък и събота от 8 p.m. и неделя от 3 p.m. на сцената на “Polarity Ensemble Theatre”, 1500 N Bell Street, Chicago IL
Материалът се публикува по www.bulgariasega.com