Предстоящи Събития

Посещение на председателя на ДАБЧ в Украйна по повод 29 октомври – Деня на бесарабските българи

26 октомври 2011

На 29 октомври 2011 г. по инициатива на Асоциацията на българите в Украйна и със съдействието на местните държавни администрации Денят на бесарабските българи се отбелязва най-тържествено в едно от най-старите български села Городное, Болградски район и в гр. Арциз, Одеска област.

 

Програмата на честванията в гр. Арциз, организирани от Асоциацията на българите в Украйна включва изложба на приложно изкуство „Бесарабски мотиви”  и голям празничен гала-концерт. В него ще вземат участие на български фолклорни и танцови състави от Болградски, Саратски, Арцизки, Измаилски, и Тарутински район, Одеска област. Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” също организира тръжества в гр. Измаил.

 

До Държавната агенция за българите в чужбина са изпратени покани за осъществяване на срещи с организационни структури на българските общности в Украйна през периода от 27 октомври до 1 ноември 2011 г. Те са по повод провеждане на тържества, посветени на Деня на бесарабските българи (29 октомври) и Деня на народните будители, както и юбилейното честване на 170-годишнината от създаването на общообразователното училише в българското село Городнее (Чиишия), Болградски район. Чествания по повод светлата дата ще се състоят и в гр. Измаил. Организирани са от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”. Изпратените покани са от президента на Асоциацията на българите в Украйна г-н Антон Киссе и от президента на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” г-н Юрий Граматик.

 

В отговор на получените покани предстои да се осъществи посещение на председателя на ДАБЧ Росен Иванов до градовете Измаил, Болград и Арциз, Одеска област. Предвидени са срещи с ръководствата на двете организации, обсъждане на текущи въпроси, относно състоянието и развитието на българските дружества в Одеска област – регион с най-голям брой бесарабски българи. В срещите, заедно с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, ще участва Валерий Радолов, главен експерт в дирекция „Български общности и информационна дейност”, отговарящ за българската общност в страните от ОНД.