КАЛЕЙДОСКОП

Български ритми в Чикаго. Фолклорна формация „Българи” от Монреал с концерт...в Чикаго

25 октомври 2011

На 8.10.2011 г сънародниците ни в Чикаго и всички почитатели на фолклора са били зарадвани с културно събитие: в Ирландско-американския културен център се е състоял концертът на фолклорната формация „Българи”. Ансамбълът е създаден в...Монреал.
 

И нищо, че очакванията на организаторите от ансамбъл „Хоро” са били за по-сериозна посещаемост, уви, за което се споделя с огорчение и размисъл „Защо така?”. От изключително значение е, че сънародниците ни по света, не само че създават фолклорни формации, но си и взаимодействат.
 

Ансамбълът от Монреал пътува до Чикаго. Представя на публиката програма, включила тракийски и шопски хора. Впечатляващо.
 

Програмата е подготвена под вещото око на хореографа Цонко Цонев. В залата е представен обреден коледен танц от Ямболския край. Прозвучали са и народни песни, изпълнени от Ева Савова.
 

Оркестър „Колорит” от Чикаго се е погрижил за това фолклорната атмосфера в залата да е на ниво. Теменуга Жекова и Илияна Георгиева му акомпанирали с вокални изпълнения, подчертава в материала си за в.”България Сега” по повод концерта г-жа Красимира Бобошевска.
 

Националното съзнание и националната памет, за което също пише сънародничката ни,  без съмнение помагат да се съхрани човек, недокоснат от чужди влияния.
 

Традициите ни изграждат като родолюбци и силни личности, които обичат родния край и българската духовност. И пак те „ни правят това, което сме  и те са тези, които предаваме от поколение на поколение…И точно това е изконната полза от тях!, заключава Красимира Бобошевска.
 

Използвана е информация, публикувана във в.”България Сега”, който излиза в САЩ
Дирекция „Български общности и информационна дейност”