КАЛЕЙДОСКОП

При българите във Франция. Самодивите и българската душа в Париж

20 октомври 2011

Самодивите не са нимфи, поне за най-любознателната и най-любопитната музикална публика във френската столица, свикнала да търси и намира предизвикателства в жанровете. Просто три жени в Париж представят незабравими музикални спектакли.
 

Самодивите са нимфи, излязли от българските гори. С властта на музикалната алхимия, те облегчават земните ни мъки, споделят създателките на интересното музикално представление, по скоро като реклама на френски език, и за тези, на които тепърва им предстои да съпреживеят загадъчния им спектакъл.
 

Няколко седмици поред всеки понеделник през октомври и ноември във френската столица спектакълът може да бъде видян в
20.30, Espace Christian Dente, 75 011 Paris 

 

”Самодивите” са вокална група, създадена във Франция, с ръководител Стефка Митева, която  предлага уникално съчетание на вокали, български гласове и стила госпъл.Талантливите изпълнителки се стремят да потопят публиката, както самите те се изразяват, в поетичен сън, създаден с  музикален микс и трансфер от София... към Харлем, който търси силни естетически внушения.
 

Кои са „Самодивите”? Стефка Митева живее от години във Франция, преподавател по хорово пеене, артист, занамаваща се и с марионетки. Не спира да изнедадва с разнообразни музикални идеи и проекти.  Заедно с нея на сцената са Каролен Депаро и Юлия Орсе.
 

Партниращите си в този музикален проект имат опит в интерпретациите с фолк-рока, джаза и соула. В Каролин Депаро откриваме музиканта, композитора и изпълнителя...Юлия Орсе свири на пиано, гитара, клавир, което позволява или осигурява свобода и самочувствие в разгръщането на музикалните пиеси.
 

Със сигурност само концертите реално могат да пресъздадат какво постигат и къде ни препращат изпълнителките. Знаем си, че това е свят на смесване на звуци, музикални течения и култури.
 

Съставът се променя, но неизменно остава желанието за музикални търсения и налагането на ново лице на формацията.Концертите са посещавани много вероятно от пъстра и разнородна публика, която обича модернизма, джаза, фолка, музикалните спектакли, вокалите..., както обаче и от българи във Франция, и това е сигурно, за да оценят таланта и интерпретаторските умения на Стефка Митева и компания.
 

Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”