КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Сирия

19 октомври 2011

По стара българска традиция с омесена пита, потопена в сол и мед, се постави началото на празничното откриване на учебната година в Дамаск, Сирия. В неделното училище към Българския културен център в Дамаск започнаха занятията по български език и литература, география, история, роден край и музика.

 

Първият учебен ден предложи по-различна програма. Имаше и междучасия, в които деца и учители се забавляваха с гатанки, поговорки и скороговорки. Децата, посетили през лятото своята Родина – България, разказаха за своите впечатления от пътуването.

 

Малчуганите с радост споделяха кой каква книга на български език е прочел през ваканцията. Припомниха си в клас за най-важните правила по правопис.

 

По география децата поставиха границите на България на правилното им място, а по история попълниха историческа кръстословица и така отбелязахме 1330 години от създаването на държавата ни.

 

В контекста на обучението по „Роден край” учениците сглобиха един виртуален и словесен пъзел на образа на България – такъв, какъвто всеки го носи в сърцето си и пази в своята памет. Говорихме за Рилския манастир, за народните празници и дори за кукерите.

 

Впоследствие децата успешно изпяха две обичани от всички български песни: "Една българска роза" и "Високи сини планини". Копия на текстовете бяха раздадени и на официалните гости, присъстващи на откриването на учебната година, които с радост се включиха в пеенето.

 

Като много специална изненада прозвуча поздравлението за успешна учебна година, отправено от един сирийски студент, който учи български език в центъра.

 

Временно управляващият посолството г-н Димитър Михайлов и културното аташе г-н Емил Цветков поднесоха на децата чудесни учебни помагала. С това те предизвикаха много усмивки по лицата им. Дипломатите заявиха своята готовност да изнесат пред учениците лекции по български език и история. Госпожа Рула, председател на Дружество "Българка", специално поздрави децата по случай учебната година и им пожела успех.

 

Информацията е предоставена от г-жа Ивелина Николова, преподавател в Българското училище в Дамаск, Сирия