КАЛЕЙДОСКОП

Българчета от Сърбия и България рисуват композиция "ЗАЕДНО"

18 октомври 2011

 

На 15 октомври в Банкя деца от гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, Димитровград, Сърбия, с  директор Снежана Симеонова, при подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина се включиха с рисуване и пеене в инициативата Композиция „ЗАЕДНО”. В събитието участваха и български деца от град Банкя.
 

Младите българи от Цариброд за сетен път показаха, че макар и да живеят извън пределите на страната ни, не са забравили корените.

Някои от тях рисуваха хайдути и жени в народни носии в парчета от пъзела на композицията "Заедно". Две момичета от Цариброд невероятно изпяха прекрасната песен „Катерино моме”.
 

Проявата е организирана с любезното съдействие на кмета на града г-н Марков и зам. кмета г-н Симеонов; провежда се под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Началото на инвициативата беше поставено през юли във Варна от г-жа Даниела Петрова, председател на Комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание на Република България. Тя и сега лично присъстваше на празника, като приветства младите хора. С поздравление към участващите се обърна г-н Йордан Янев, зам.-председател на ДАБЧ, който им пожела творческо вдъхновение и много успехи.
 

Участниците в събитието имаха възможност да рисуват и изразят своето отношение. С това те отговориха на заложената цел: да се даде възможност за изява на деца, желаещи да представят своята гледна точка към заобикалящия ги свят.
 

Талантливи и можещи, децата творят не просто с ръцете си, а с душата си! Тяхното светоусещане е изпъстрено с различни багри. Имат невероятна чувствителност.
 

Крайната цел на инициативата „Заедно” е провеждането на благотворителен търг, на който да бъдат разпродадени елементите от композицията. Със събраните средства е планирано да започне изграждането на „Зелена зона с постамент”на летище София.
 

Всяка година в различни направления летят хиляди деца и млади хора. Постаментът и зоната ще извикват в тях положителни емоции и ще им предлагат послания.
 

Дирекция „Български общности и информационна дейност”