КАЛЕЙДОСКОП

Колумбия – България. Втора академична мисия в България

17 октомври 2011

В дните 22 септември – 4 октомври се проведе Втора академична мисия в България на представители на академични среди в Колумбия. Инициативата беше организирана от Колумбийско-българската фондация „Алианза” в Богота с президент г-жа Дорис Ернандес-Дукова.
 

Целта на пътуването беше участие на колумбийските гости в Нощта на учените, предложена от Техническия университет - София, както и специално посещение на Международния технически панаир в Пловдив.
 

В рамките на инициативата бяха осъществени интересни и полезни срещи-разговори. Състоя се преглед на инономическата и академичната среда. Разисквани бяха възможностите за сътрудничество с Колумбия.
 

Във втората мисия в България се включиха 9 участници, представляващи четири различни организации.
 

С голям интерес пристигналите от Колумбия разгледаха Техническия университет. По-късно те  участваха в Европейския ден на предприемачеството, състоял се в ИнтерЕкспоЦентър – София.
 

По време на пътуването в България бяха разгледани  учебно-лабораторния корпус на университета, както и специализираните лаборатории за обработка на дървесина.  Ректорът на ПТУ проф.Нино Нинов и ректорът на университета Surcolombiana д-р Едуардо Пастрана подписаха споразумение за сътрудничество.
 

Особено важна беше срещата с проф.Галидия Петрова, заместник-ректор по научно-изследователската и развойна дейност на филиала на Техническия университет в Пловдив. Посетена беше също така и лабораторията за биомедицинско инжинерство и инструменти.
 

С голям интерес групата от Колумбия разгледа изложената продукция на Международния технически панаир в Пловдив, където се представят най-новите постижения в проектирането, транспорта, информационните технологии, електрониката, електротехниката и т.н.
 

По информация, публикувана в бюлетин на Колумбийско-българската фондация „Алианза” – Богота, Колумбия
Снимка – архив ДАБЧ