КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Хатива, област Валенсия, Испания(2). Отвори врати „Приказен свят” за най-малките българчета

13 октомври 2011

Имало едно време една приказна страна , в която искали да живеят всички. От истински хора се превърнали във въобръжаеми герои и сами си измисляли своята вълшебна приказка. Въобразили си,че харесват чудните нови ястия, започнали да водят необичен приказен начин на живот и дори се опитали да говорят и мислят на новия, приказен език. Дали на децата си приказни имена и само в сънищата си се разхождали из гъстите, непроходими гори на онази другата, не –вълшебна, неискана, но сънувана земя.
 

Така би започнала една от многото дълги приказки за живота на българите в чужбина. Като във всяка приказка и в тази има обаче конфликт: състои се в това, че малките и възрастните герои на приказката говорят на различни езици.
 

Българските деца, родени в чужбина, срещат изключителни трудности при постъпването си в първи клас в българското неделно училище. Езиковото им обучение предполага трудности от различен характер. Най-често срещаният проблем е трудността при изразяването им на български език, породена от минималното му ползване в тяхното ежедневие. Прекарвайки дните си в испанското училище , много малка част от времето им остава за семейната среда, където общуват на майчин език. В потока на тяхната реч можем да чуем много испански думи , което е непреднамерено и е резултат от предимството на чуждия език в техния живот, а не на майчиния. Редица езиково –говорни проблеми, като артикулиране на звукове с типично българско произношение –ч,ц,ш,щ,с,з, затрудняват допълнително децата за правилното усвояване на българския книжовен език. В това е причината да не желаят да го говорят и научат.
 

Опитът ни досега показва, че децата, постъпващи в първи клас изпитват сериозни трудности при овладяване основите на езика. Липсващите учебни звена, които предхождат постъпването в първи клас, а именно детската градина и предучилищната група, които съществуват в България , но не и в нашето училище на чужда земя, се оказаха жизнено важни за по- нататъшното езиково обучение на учениците ни.
 

...И докато викаха Неволята, а тя все не идваше, възрастните герои на приказката се мотивираха за създаване на Детски Образователен Център към асоциация „Балкан” в Хатива, който отвори врати на 8 октомври. В този „Приказен свят” за малките герои има две предучилищни групи – детска градина 3-4 г. и подготвителна група 5-6 г. Центърът предлага също така всекидневна занималня и уроци по испански, английски, пиано, художествена гимнастика, логопедичен кабинет и библиотека. Етнографската експозиция е отворена за посетители в събота и неделя.
 

Сигурно е, че в нашия приказен свят ще има още много препятствия за преодоляване, но по –добре е да се срещаме с усмивка без котка или заек с елече и часовник.  Защото ”Докато красотата не се превърне в обичайна обстановка на делничния живот, красотата на сребърните гори и вълшебните замъци ще ни очарова. Докато щастието не стане законно притежание на всеки човек, приказките, които са кристализирал блян за щастие, ще ни увличат. Така те ще продължават да живеят - и спомен, и копнеж едновременно” Б.Райнов.
 

Ваня Пенчева, председател на асоциация „Балкан” – Хатива, област Валенсия, Испания