КАЛЕЙДОСКОП

Български произведения на съвременното изкуство в Брюксел

11 октомври 2011

На 11 октомври 2011 г. в Европейския парламент  в Брюксел се  открива  изложба с български и румънски произведения на съвременното изкуство.
 

Идеята за изложбата  е свързана вижданията за изкуството на г-жа Симон Вейл, в мандата й на председател преди години. Тя е първият председател на институцията, избрана чрез преки избори.
 

Идеята на Вейл е да бъдат експонирани съвременни творци.  ЕП официално е откупил за своята колекция представените прозведения на изкуството.
 

В престижната селекция са намерили място творби на Андрей Даниел, Бойко Митков, Любен Генов, Станислав Памукчиев, Божидар Бояджиев, Нина Русева, Иван Костолов, Георги Богданов и Борис Мисирков...
 

Картините са били представени в България по време на изложбата „Българско изкуство в колекцията на Европейския парламент”, състояла се в Музея за съвременно изкуство през септември.
 

Авторите са избрани от експерти във водещи музеи и културни институции: Весела Радоева, Димитър Грозданов, Мария Василева, Надежда Джакова, Свилен Стефанов и Яра Бубнова.
 

Изложбата ще продължи до 14 октомври. След това  картините ще заемат постоянните си места в сградите на ЕП в Брюксел, Страсбург и Люксембург.
 

За 30 години Европейският парламент е придобил 356 произведения на модерното изкуство от държавите членки на ЕС.
 

Източник: използвана информация от
www.actualno.com