КАЛЕЙДОСКОП

Златото на тракийските воини гостува в Брюксел

11 октомври 2011

В Брюксел ще бъде открита изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини". На официалната церемония ще  присъстват министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, министърът на културата Вежди Рашидов, комисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и други официални лица.

 

Акцент в изложбата ще бъде композиция на тракийски войн в цял ръст, следван от богато украсен кон. Изложбата е организирана със съдействието на Министерство на културата и Националния исторически музей. В нея са събрани тракийски съкровища от НИМ, Археологическия музей в Пловдив и историческите музеи в Сливен, Враца, Русе и Ловеч.

 

На статуята на тракийския войн ще бъдат поставени шлем и наколенници от с. Плетена, Гоцеделчевско, ризница и златен нагръдник от с. Чернозем и традиционния за тракийските войни дълъг меч – ромфая.

 

Панагюрското съкровище, Боровското съкровище, „Аполоновия сервиз”, три канички от Рогозенското съкровище както и златната каничка от Могиланската могила край Враца ще бъдат представени, за да онагледят важността на обредите за владетелите и тракийското общество.

 

В изложбата са включени и някои предмети, открити в аристократично погребение в района на с. Златиница, край Елхово - златен венец, един от сребърните ритони, бронзов тимпан, сребърен наколенник, украсен с митологични сцени.
 

Източник: www.standartnews.com

 http://www.standartnews.com/standart/zlatoto_na_trakiyskite_voini_gostuva_v_bryuksel-118543.html