ПОСТИЖЕНИЯ

30 фестивал на българския филм „Златната роза”. Актрисата Ваня Цветкова e в журито

11 октомври 2011

За някои гледането на филми може да е потапяне във виртуална реалност, сладострастие за трилъри или екшъни, извличащи скрити страсти, стресиращи и отвличащи в паралелна реалност, но за мнозина си е обикновено развлечение. Макар че всяко развлечение май е ...необикновено пътуване в другата реалност.      
 

За тези, които следят по-редовно новостите от родното кино и изявите на творците, новите филми са, може би, яростна битка за финансиране, зрители, присъствие и утвърждаване. Не една и две от лентите ни препращат към сложен размисъл за това как и с какви мисли живеем и общуваме. Възникнат въпроси: разбираеми ли са представените истории, гледаеми ли са нашите кинопродукти?
 

Киното привлича познати и непознати, събира хората, за да отворят души, предлага „коридори на разговорите” за това кое ни свързва и кое ни прави различни.
 

Приятно е да видиш известни лица от българското кино, заминали в чужбина, да се завръщат на родна земя, да участват в родни кинопродукции, да се включват във форуми и  проекти.
 

Изтече информация, че в журито на 30 фестивал на българския филм „Златната роза”, провеждащ се във Варна в дните 6-13 октомври,  участва и известната българска киноактриса Ваня Цветкова. Тя е позната на българските зрители от годините преди демократичните промени с участието й в емблематични филми като „Бариерата” или „Лавината”. Не престава да се снима и днес, независимо че дълги години пътува и живее в САЩ.
 

Сънародниците по света и в момента могат да видят Ваня Цветкова в най-новия сериал, който върви по  BTV “Седем часа разлика”. Впрочем, пак там като съсценарист се изявява  още една българка, дълги години пребиваваща в Америка – Милена Фучеджиева, която пише пиеси и издава книги на български...
 

От разстояние да поясним, че интересът ни към фестивалния афиш на кинофорумите е разбираем, защото оттам „изскачат” тези филми, за които месеци по-късно ще се говори. Лентите предстоят да бъдат гледани и на...срещи на сънародниците в чужбина, нарочно организирани дни на български филм в българските общности по света.
 

Актрисата Ваня Цветкова e в журито на ХХХ фестивал на българското кино “Златната роза заедно с писателя проф. Боян Биолчев, негов председател,  с оператора Светла Ганева, журналиста Бойко Станкушев и режисьора Стефан Командарев.

 

Провеждащият се фестивал отбелязва два юбилея – половин век от началото му, сложено през 1961 година и 30-о поред издание. Постижение. Създаден е документален филм, посветен на най-ярките моменти от историята му “Цветя, листенца, бодли”.
 

Фестивалната програма включва два конкурса: за пълнометражни и за късометражни игрални филми. Представени са 12 заглавия, създадени след миналогодишното издание на феста. Шест от тях са произведени с държавно финансиране , пет са подпомогнати от НФЦ, а един е самостоятелна продукция на БНТ. Шест филма са независими продукции.
 

Могат да бъдат видяни лентите  “Аве” на Константин Божанов, “Островът” на Камен Калев, “Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров, спечелил международно признание на фестивалите в Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево.
 

В състезанието участват и два филма, имали своята среща със зрителите в киносалоните  - “Love.net” на Илиян Дживелеков и “Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев.
 

Фестивалната програма предлага и конкурс за късометражни филми. Представени са 18 заглавия. И сред тях също има продукции с международно признание, като “Втори дубъл”, с режисьор Надежда Косева, получил отличие от фестивала в Сараево, “Влакове” на Павел Веснаков, победител в конкурса за приза “Джеймисън”, и “Писмото” на Доротея Друмева, възпитаничка на Берлинската кино- и телевизионна академия, спечелила първа награда за млад талант на фондацията Cinefondation в Кан.
 

Медиите съобщават освен това, че родните киномани в дните на фестивала могат да бъдат силно развълнувни от срещите им с актьори, участвали в гледани родни сериали, като “Под прикритие”, “Стъклен дом”, “7 часа разлика” и “Столичани в повече”.
 

Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”