КАЛЕЙДОСКОП

Българското представяне в Европейския ден на езиците в Амстердам

11 октомври 2011

Тази година Европейският ден на езиците отбеляза своя 10-годишен юбилей. Обявен  от Съвета на Европа за празник на европейското езиково и културно многообразие през 2001г.,  този ден придобива все по-голяма популярност и насочва общественото внимание към необходимостта от насърчаване на изучаването и владеенето на езици.

 

На  този ден Maison Descartes в Амстердам отваря врати за ученици от холандски и международни училища. Те участват в проекта с въвеждащи уроци по различни европейски езици.

 

С удоволствие отбелязваме разширяването на кръга на участниците в инициативата, при нас, в Амстердам. Тази година палитрата от предложениете езици беше особено богата  – френски, испански, италиански, български, чешки, унгарски, полски,  румънски, литовски и еврит.

 

Българското училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Лайден за трети пореден път представи България и българския език в тази прекрасна инициатива. Урокът по български предложи кратка презентация на българската азбука и историята на създаването й.

 

Преподавателките Таня Арабаджиева и Елена Македонска  успяха в краткия половин час да провокират интереса на децата към непознатата кирилица чрез забавни упражнения и задачи: как да изпишем  името си на кирилица, „Хайде да се запознаем”  на български, съревнование в подреждане на пъзел с българската азбука, забавен българско-холандски речник.

 

Накрая усилията на всички млади „лингвисти” бяха възнаградени със своеобразен диплом за завършен първи въвеждащ урок по български език, съдържащ транслитерация на българската азбука.

 

Информацията е предоставане от г-жа Таня Арабаджиева и Българско училище „Св.Св.Кирили Методий” в Лайден, Нидерландия