КАЛЕЙДОСКОП

Списание „Хемус” и Малко театро отбелязват своите юбилеи в София

07 октомври 2011

 

На 5 октомври в София бяха отбелязани юбилеите на две културни „институции” на българите в Унгария – 20-годишнината на списание „Хемус” и 15-годишнината на Малко театро. Унгарският културен институт беше домакин на кръглата маса  „Отсам и отвъд границите – в търсене на идентичността”, посветена на българо-унгарското списание, на литературно четене и на концерт-перформънс на единствения професионален български театър зад граница.


Кръглата маса беше открита сутринта в 10 ч. от г-жа Светла Кьосева – главен редактор на списание „Хемус” и продължи с обръщение към участниците от директора на института г-н Тошо Дончев и с поздравителен адрес от председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов. През 2006 г., когато празнуваха петнадесетия и десетия си рожден ден, институцията удостои с паметен медал "Иван Вазов" сп. "Хемус" и Габриела Хаджикостова, ръководител на Малко театро.


Г-н Дончев - главен редактор на списанието в неговите първи години и г-жа Ватова - критик и модератор на панелите, очертаха пред присъстващите характерния профил на списанието и процеса на неговото формиране. Първата тема:  „Малцинствена политика и малцинствени медии: български аспекти”, предложена от Благовест Няголов, макар и не пряко свързана със списанието, предизвика широк интерес.


Унгарският лектор Ласло Бедеч също отключи задълбочена дискусия, поставяйки важните въпроси за преводимостта на литературата, билингвизма и възможностите за авторска изява на чужд език. Писатели, пишещи на повече от един език създават проблеми и на литературните историци. Тези и други въпроси предизвикаха сред присъстващите размисли за свое и чуждо в лингвистичен и в по- общ аспект. Разбира се, ролята на списание „Хемус” за проводимостта на литературните идеи между двете страни е изключително важна. Споделеният опит от редакторите в работата с авторите беше интересно и ценно да се чуе от присъстващите.


Освен пространство, спомагащо взаимната рецепция, изданието е и генератор на оригинални литературни проекти. Пример за това е „Българският кондуктор”- рубрика на „Хемус”, която провокира автори от България и Унгария да интерпретират темата за не-случилото се общуване, проблемната комуникация. Новелата „Българският кондуктор” на Дежьо Костолани предизвиква нови и нови размисли сред писатели вече години наред. Някои от тях дори включват разказите си в свои сборници. Успехът на тази рубрика е само едно от многото доказателства  за перспективите за развитие пред българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус”. 


Другият  „рожденник”-  Малко театро също зарадва българската публика в Унгарския културен институт с изключителия си концерт-перформанс „Без граници”. Ръководителката на Малко Театро Габриела Хаджикостова и музикантите Николай Иванов и Виктор Тот подариха на присъстващите един незабравим мултимедиен спектакъл, съчетаващ в себе си български фолклор и джаз, текстове на наши писатели и стари притчи на фона на видео изображения, допълващи магията.


Както подобава за рожден ден имаше торта и свещички. В случая по две.


Маргарита Ралчева
Дирекция „БО и ИД”