КАЛЕЙДОСКОП

Дилма Русефф във Велико Търново и Габрово

07 октомври 2011

 

По време на втория ден от посещението си в България бразилският президент Дилма Русефф е пътувала във Велико Търново и Габрово. ”Вива Бразилия” викали събралите се посрещачи на площад Иван Асен II пред Царевец във Велико Търново.


По време на посещението си във Велико Търново г-жа Русефф била придружавана от президента на Република България г-н Георги Първанов и съпругата му.  Изкачен до върха бил хълмът Царевец.


Екскурзоводите изнесли беседа на високия гост за търновските царе, след което Дилма Русефф посетила патриаршеската църква. Заедно с нея се е движела и най-близката й роднина България Цанка, която й е първа братовчедка.


Извън планираното в програмата й, преди да замине от София за Велико Търново, бразилският президент „тайно” се отбила на Централните софийски гробища.  Положила венец от 100 бели хризантеми на гроба на Любен Русев,нейн брат.


Любен Русев е от брака на баща й Педро, който преди да замине за Франция и оттам за Бразилия, е бил женен за богатата софиянка Евдокия. Президентът на Бразилия е запалила  свещ и останала със сведена глава около 20 минути, преди да напусне гробищния парк, отбелязват медии.


Министърът на културата Вежди Рашидов е успял да изненада високия гост от Бразилия.  Изпратил и е копие на сребърните обеци на Десислава, съпруга на Севастократор Калоян, чийто дизайн е луна, както повелява славянската традиция в изкуството от VII-IX век.


В Габрово Дилма Русефф е разплакала стеклите се да я видят габровци. Рецитирала Елисавета Багряна на португалски.


В официалната книга за гости на Националната Априловска гимназия Дилма написала: „Щастлива съм да пристъпя прага на училището на баща ми”.


Прозвуча и друга новина. От следващата учебна година в Националната Априловска гимназия ще се учи португалски език. В същото време очакваме в Бразилия да се учи български език, като жест на приятелство и взаимодействие.


„Много ми харесва България! Не знам с какво мога да я сравня” казала Дилма Русефф на върха на хълма Царевец в Търново.


Димитър Карарусинов
Дирекция „БО и ИД”