КАЛЕЙДОСКОП

Дилма Русефф в България. Активизираме сътрудничеството в икономиката и информационните технологии

06 октомври 2011

На двудневно официално посещение на 5 и 6 октомври в България пристигна президентът на Федеративна република Бразилия Дилма Русефф. Държавният глава на една от най-големите държави в света и водещите икономики в световен план посещава родината на баща си.

 

Бразилският президент е в страната ни по покана на българския държавен глава Георги Първанов. По време на визитата се провеждат срещи както с президента на Република България Георги Първанов, така и с министър-председателя Бойко Борисов. Президентът на Бразилия води със себе си делегация от бизнесмени.

 

В присъствието на двамата президенти бразилският министър на развитието, индустрията и търговията Фернанду Пиментел и българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписват споразумение за икономическо сътрудничество. Външните министри Антониу Патриота и Николай Младенов подписват съвместна декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии.

 

Русефф е наградена от българския държавен глава с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина” с лента. Бразилският президент удостоява българския с почетния бразилски орден “Южен кръст”, степен „Голям кръст“.

 

Бразилският президент, в жилите на която тече и българска кръв, споделя, че е силно развълнувана от голямата обич, която среща от страна на българите.

 

Дилма Русефф изказва мнение, че ще работи за развитие на контактите и сътрудничеството както по линия на бизнеса, така и в сферата на науката, информационните технологии, културата и спорта.

 

Президентът на Република България Георги Първанов  изразява задоволството си от посещението на Дилма Русефф в България, веднага след визитата й в Брюксел, което е "свидетелство за значението на нашата страна в бразилската политика".

 

Европа трябва да вземе пример от Южна Америка за справянето с кризата, казва бразилският президент Дилма Русефф при посещението й в столицата на Обединена Европа, преди да кацне на аерогара София.

 

В изказване в Брюксел бразилският държавен глава призовава Европа да избере инвестициите, а не икономиите, за да се справи с кризата в еврозоната.


Нашият опит показва, че изключително строгите фискални мерки само задълбочават стагнацията, липсата на възможности и безработицата, заявява Русефф по време на пресконференция в Брюксел, информират медии. Подчертава, че е трудно да се излезе от кризата без увеличаване на потреблението и инвестициите.