КАЛЕЙДОСКОП

Служители на „Барклейс” изкачват Мусала, за да подкрепят проект на Българо-испанската асоциация „Св.Св. Кирил и Методий”

05 октомври 2011

В рамките на солидарна акция между 22 и 25 септември т.г. общо 50 доброволци, служители на банка „Барклейс”, изкачиха Мусала, най-високият връх на Балканите (2.925 м). Експедицията събра сумата от 22.400 евро, която ще бъде дарена на Българо-испанската асоциация „Св. Св. Кирил и Методий” с цел финансирането на проект в помощ на трудовата заетост сред българите в Испания.

 

Под остроумното название „Работо-Умение” (Emple-Habilidad) инициативата ще подпомогне най-пострадалите от кризата колективи – младите хора и чужденците. Близо 150 души – безработни или с оскъден трудов опит, ще се възползват от безплатни програми за професионално обучение, трудова ориентация и предприемачество в сферата на хотелиерството и ресторантьорството и грижите за възрастни хора.

 

Освен че ще придобият нови професионални умения, участниците в проекта ще бъдат дигитално образовани за активно търсене на работа в Интернет. С организираните групови сесии за насърчаване на самозаетостта, участниците в проекта ще бъдат обучени как да разработят своите бизнес идея и бизнес план.

 

Служителите доброволци на „Барклейс” набраха нужните средства за осъществяването на проекта  „Работо-Умение” благодарение на лични дарения и финансовата подкрепа на колеги, близки и роднини, приятели и клиенти.   
 
 

„Беше едно прекрасно преживяване. Обединихме се за една солидарна кауза. Насладихме се на природата, подкрепяхме се в най-трудните моменти от изкачването, смяхме се и постигнахме целта. Наистина беше незабравимо”, заяви Евелио Асеведо, управител на Фондация „Барклейс”. Той беше пряк участник в експедицията, предвождана от известния испански алпинист, пътешественик и писател Сезар Перес де Тудела.

 

Информацията е предложена от г-жа Гергана Ценова, PR на Испанско-българския център в Мадрид