ПОСТИЖЕНИЯ

Музикалният фестивал „Пиано Екстраваганца”

04 октомври 2011

През октомври 2011 година в София се провежда Международен музикален фестивал. Негови организитори са фондация „Пиано Екстраваганца” и известният български пианист Людмил Ангелов.
 

Музикантът Людмил Ангелов живее и работи в Толедо. Там е организирал Международен музикален фестивал, чийто директор е. Пианистът често пътува в Родината и изнася концерти пред българската публика. Сега е свързан с нов музикален фестивал, този път в родна България.
 

Основна цел на фестивала е пропагандирането на музикални произведения с висока художествена стойност. Във време, когато потребителят е притиснат от отсъствие на „свободни пари” за култура и „власт” на поп-фолка, бликващ от заведения и радиа, инициативата буди уважение и възхищение.
 

Инициативата буди уважение, заради желанието на организаторите да представят, освен произведения на музикалната класика, и творчеството на композитори, които са по-малко забелязвани.
 

Класическата музика свързва хора от различни поколения. Формирането на вкус и желание да се слуша повече класическа музика в ежедневието ни, реално е преклонение пред вечното и стойностите на голямото изкуство.
 

Вместо да повторим какво и в чие изпълнение може да чуе уважаваната публика във фестивалните делници  във Военния клуб в София, отправяме отново поглед към фестивалния афиш.
 

Инициативата буди възхищение, заради амбицията на организаторите фестивалът да се превърне в ежегодно събитие за София.
Първото издание на Фестивала има за свой патрон Министъра на отбраната на Република България г-н Аню Ангелов. Организира се съвместно от Фондация „Пиано Екстраваганца”, Фондация „Америка за България” и Столична Община.

 

Генерален спонсор на проявата е Фондация „Америка за България“. Медийните партньори са Класик ФМ, Джаз ФМ и ТV1.  Организаторите за обявили, че поемат и ангажимента най-интересните изпълнения да бъдат издадени на CD и DVD.

 

София заслужава още по-смело „да се отвори” към родна, но и към чужда публика, която обича класиката. Предлага се съпътстваща програма за чуждестранната публика, свързана с културен туризъм.

 

България има защо да разработва в детайли темата за развитието на културния туризъм. Наистина може да се предложи на гостите на столицата прекрасен поглед върху културно-историческото наследство, природните ценности, гастрономията и винарството.

 

Вероятно съвсем не е без значение, покрай  културата и големите имена в клавирните концерти, при посещението на столицата ни да спечелим много нови приятели на България.

 

София е разположена в подножието на планината Витоша. Вярно е, че почивката е по-пълноценна, ако се се съчетае с опознаването на флората и фауната, с посещението на дендрариума, и това ни припомнят организаторите, а да прибавим и от нас – и с разходка от няколко часа из планината някъде по дестинацията... Драгалевци – Симеоновски езера – Бистрица – Железница....

 

Любителите на класическата музика и откривателите на природните прелести могат... да се изпълнят с много нови емоции. Скоро май и Симеоновските езера, възстановени, и изпълнени с вода, ще пълнят очи и душа, и ще са все по-посещавани от столичани или гости на столицата, защо не,  най-малкото през уик-енда.

 

Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”

 

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА
 

3 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Пиер Реак
Произведения на Ш.В.Алкан и Х.Берлиоз-Ф.Лист.

 

4 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Артур Симиро
Произведения на Ф.Лист-К.Таузиг, К.Таузиг, A.Страдал, Е.Вила-Лобос, Б.Итибере да Куня, Ж.Барозо Нето, Д.Серво, А.Симиро.

 

5 октомври 2011, 19.30 ч.: Камерен концерт – Трио Имаж
Произведения на Ф.Мартен, Л.Буланже, Д.Шостакович, А.Пиацола, Х.Турина.

 

6 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Карло Гранте
Произведения на Ф.Лист, Ф.Шопен-Л.Годовски, Ф.Лист-Ф.Бузони.

 

7 октомври 2011, 19.30 ч.: Песенна вечер – Магдалена Иджик, мецосопран и Людмил Ангелов, пианоПроизведения на К.Гуаставино.

 

8 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Петер Фрунджиян
Произведения на А. фон Цемлински, Е.В.Корнголд, Ф.Шопен-Л.Годовски, Й.Л.Бентцон, Дж.Филд-И.Фридман, И.Фридман, Й.Щраус-И.Фридман.

 

9 октомври 2011, 11.30 ч.: Клавирен рецитал – Раша Ародаки
Произведения на Д. Скарлати, Ж-Ф. Рамо, Г.Ф.Хендел.

 

9 октомври 2011, 19.30 ч.: Камерен концерт – Артис-Квартет и Людмил Ангелов, пиано
Произведения на А. фон Цемлински и Ф.Шмит.