КАЛЕЙДОСКОП

Спомен за Дими Паница. Библиотеката на Американския университет в Благоевград носи името Паница.

03 октомври 2011

 

Крис фон Кристиерсън е член на Съвета на четвъртата по големина компания за добив на злато в света. Преди 36 години среща племеницата на Дими Паница- Марина, влюбва се в нея и я прави своя съпруга. Срещите му с Дими Паница са чести и сърдечни, разказва Крис.

 

"Дими беше един от най-сърдечните хора, които познавам, особено с младите хора. Той обичаше младите хора, вярваше им и беше много топъл човек. За мен той беше като баща, нямаше собствени деца и затова беше като дядо на децата ми. Моите родители и тези на съпругата ми починаха рано и Дими зае тази роля. Така че ние сме усетили отблизо неговата топлина и добрина", разказва Крис фон Кристиерсън.

 

През всичките години Крис е свидетел на всеотдайните грижи на Дими Паница към хора, нуждаещи се от помощ, преди всичко финансова.

 

"Той имаше страст да помага на другите. Той наистина изживя живота си като даваше повече, отколкото взимаше", разказва още Крис фон Кристиерсън.

 

Библиотеката на Американския университет носи името Паница. Първата колекция от книги и учебници е дарение именно от американския журналист с български произход.

 

Паричните дарения от страна на Дими Паница и съпругата му Ивон се изразяват в щедри стипендии за надарени студенти и в спонсориране на различни прояви на университета. Страстта, с която помага, е заразителна и привлича за каузата и Крис фон Кристиерсън.

 

За Крис дарените 100 000 долара са добре похарчени пари. Желанието му е парите да бъдат използвани за подпомагането на студенти, които имат знанията, но не и финансовата възможност да следват в Американския университет в Благоевград.

 

В 11:00 часа в църквата "Света София" ще се отслужи панихида в памет на Паница. А приемът тази вечер по случай годишнината се осъществява отново благодарение на него. Малко преди смъртта си през юли, Паница плаща наема на Народния театър, където държи да бъде проявата.


Източник: bTV, 03.10.2011


Излъчено от телевизия „bTV”, тази сутрин. Заглавието е на информационния портал „Родина”.