КАЛЕЙДОСКОП

Кръстословици на 11 езика решават по случай Европейския ден на езиците

03 октомври 2011

 

На 2 октомври пред Народния театър „Иван Вазов” в София се е състояло поредното издание на Европейския ден на езиците в българската столица. В програмата на празника са били включени решаване на многоезични кръстословици, състезание по четене на поговорки и цитати от чужди езици.

 

В проявата са участвали Австрийското посолство, Гьоте институт, Британски съвет, Институт „Сервантес”, Унгарски културен институт, Чешки културен център, Руски културно-информационен център, Френски институт и др.

 

За втори път културните институти заедно отбелязват в София деня на езиковото многообразие. 26 септември е обявен за Ден на европейските езици с решение на Съвета на Европа.

 

Целта на празника, създаден в чест на Европеската година на езиците(2001), е да насърчи владеенето на чужди езици и популяризирането на езиковото многообразие.

 

Кръстословицата съдържала 21 думи, с указание на откриване на думата на съответния език. На културните институти, съгласно замисъла на организиторите, е било разрешено да помагат при откриването на думата на съответния език в търсенето на резултат от решаването на кръстословицата.

 

По-запалените лингвисти са могли да се пробват да решат кръстословица с повишена трудност, подготвена от Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия. Правилното й решение също води до скрита фраза, но на чужд език.

 

Събитието е  на EUNIC - мрежата на културните центрове на страните от ЕС.  Включено е в проекта „Европейско езиково богатство” на Британски съвет.

 

Европейският ден на езиците 2011 се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, младежка и науката.