КАЛЕЙДОСКОП

Една малка България. Споделено от Чикаго

29 септември 2011

И пак е есен, и пак децата тръгват на училище.


За 7-ми пореден път  Българският Учебен Център „Знание” отвори широко врати, за да посрещне в своите две училища - БУ„Родна реч” в Арлингтон Хайтс и БУ „Родолюбие” в Шилер Парк своите любознателни българчета, готови да се учат и четат , да знаят за България и  да я обичат.
 

Българският Учебен Център „Знание” е създаден през  2005 г.  и е първото българско  светско училище. До тогава съществуват училищата  към църква „Св. София” и църква „Св. Иван Рилски” .  Българският Учебен Център „Знание”  е неправителствена организация с идеална цел и е призвана да служи за опазване на езика и културата, да подпомага адаптирането  на американска земя.
 

Към БУ”Родна реч” се стичат деца от всички краища на Чикаго. Авторитетът му расте и много бързо става най- предпочитаното българско училище.
 

През 2007 г. е създадено и училище ”Родолюбие” в най- населеното българско място - Шилер парк. Целта е не хората да стигнат до училището, а училището да стигне до домовете на българите.
 

Към БУЦ ”Знание”   се изграждат няколко клуба, които да подпомагат адаптирането  на българите и запазване на българския език и култура.  Един от най- активните е Първият Български Литературен клуб „Алеко Константинов”, който провежда  десетки срещи с писатели   и представя техните книги и творчество.
 

Учебният процес се води по програмите на МОН. Свидетелствата се признават в България.
 

Бази:
 

БУ „РОДНА РЕЧ”- 821 N Arlington Heights, Arlington Heights, IL 60004
 

БУ „ РОДОЛЮБИЕ”- 8001 W. Belmont Ave – на кръстовището на Belmont и Cumberland
 

Базите са в модерни училищни бази с всички удобства за българските деца.
 

УЧЕНИЦИ:

 

Подготвителните групи.в Детски Център „ЗНАЙКО”   са:  от (3 до 5 г). и (5 до 7 г.)
 

Тази година е изключително голям интересът към Детския център „ЗНАЙКО.  Родителите харесват  учителките  и тяхната работа,  харесват атмосферата, спокойствието, което цари в училище и сигурността на децата.
 

Много  голям е и интересът към  първите  ни класове. На 24 септември от записалите се първокласници  родителите им чрез жребий изтеглят този първокласник, който ще се  учи безплатно през цялата година.
 

Паралелките  от 1 до 8 клас –  са  самостоятелни.  Класните стаи са светли и просторни.
 

ИКФ- са мястото за талантливи деца-  Интересът към тези групи е много голям. Имаме класове по рисуване, музика, пиано, народни и модерни танци и  математика  с прекрасни преподаватели доказали професионализма през годините.
 

ESL класове за възрастни от 1 рм. всяка събота- УЧЕТЕ АНГЛИЙСКИ С БЪЛГАРСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ
 

Екипът от преподаватели е изключително добре подбран и през годините е завоювал уважението и доверието на децата и родителите  със своя професионализъм, всеотдайност и обич към децата..  С всеки един може да се запознаете в сайта на БУЦ „ЗНАНИЕ”- www. bgznanie.com
 

Седмата си учебна  година  Български Учебен Център „Знание” посреща с много радост и очаквания за още по- хубава учебна година. Нека милите ни българчета учат майчения си език, нека четат и пишат, нака познават българските буквички, българската  литература и история и се гордеят, че са потомци на  славен  народ.
 

Нека  да е на добър час, мили деца,  по пътя на българското ЗНАНИЕ, и нека да  имаме  много красиви и незабравими мигове в родното ни  Българско училище.
 

Благодарим на всички, с които правим българското училище за нашите мили  деца.
 

Благодарим за трудолюбието и упоритостта ви, мили деца. Благодарим на вас, мили родители, които неуморно и всеотдайно пазите езика за своите деца и им предавате този безценен дар.
 

Благодарим ви, мили учители, за всеотдайността, ентусиазма и високия ви професионализъм.
 

Благодарим безкрайно на всички приятели на БУЦ „ЗНАНИЕ”, които всячески показват своята подкрепа към родолюбивото дело в името на  децата, на което сме се отдали. Благодарим ви за шедрата подкрепа и дарения.
 

Нека  пазим   езика за нашите деца като очите си. Той е мостът, връзката ни с Родината!
 

Специално за вас мили приятели
От БУЦ „ЗНАНИЕ”, NFP, Chicago

Материалът е публикуван в www.eurochicago.com