ПОСТИЖЕНИЯ

2-ри Международен фестивал на анимационния филм „Златен Кукер – София“

28 септември 2011

 

За втори пореден път София става столица на световната анимация. От 28 септември до 2 октомври 2011г. в кино АРЕНА-ЗАПАД ще се състои второто издание на Error! Hyperlink reference not valid.. Фестивалът  се организира от БАНХА /Българска Асоциация на Независимите Художници Аниматори/ "Пройко Пройков", състояща се от 102 млади и талантливи аниматори. ...

 

Тази година получените филми надвишават 340 от 51 страни – най-доброто от световната анимация за последните 2 години. Българските филми са 32, от които Селекционната комисия избра 15 за Конкурсната и 1 за Информационната програма. Селекцията на филмите за тазгодишния фестивал бе направена от: председателя на комисията ст. н. с. ІІ ст., д-р Надежда Маринчевска – филмов критик, ръководител на дипломанти и докторанти в Институт за изкуствознание, НАТФИЗ и НБУ; аниматора и режисьор Берин Тузлич – Президент на АСИФА Босна и Херцеговина; българския аниматор, носител на над 40 международни награди за анимация, Бойко Кънев; Александър Донев – кинокритик и бивш директор на НФЦ и Владимир Ястреба – ръководител направление “Кино” към Руския културно-информационен център в София.

 

137 анимационни филма от цял свят ще се състезават за общо 11 награди в Конкурсната програма. Двете големи награди отново са звънящите статуетки на Златния Кукер – за Най-добър анимационен филм от всички 137 и Специална награда за Най-добър студентски анимационен филм, на името на великия български аниматор, режисьор и художник, Пройко Пройков – обичан от студентите си учител, инициирал в тайните на анимационното изкуство много млади хора, получил всички възможни отличия на национално ниво и множество награди в световни кино фестивали.

 

Извън състезателната програма ще могат да бъдат видяни и филми от Информационната програма, Панорами на АСИФА ИНДИЯ, АСИФА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, НФБ (Национален Филмов Борд на Канада), руски анимационни филми, най-доброто от студентските анимационни филми за 2010-2011 на института CALARTS в Калифорния, САЩ и на университета CONCORDIA в Монреал, Канада.

 

Източник: www.cinefish.bg

 

ЖУРИ

 

За първи път в България, в международното жури ще присъстват едни от най-значимите в световен мащаб личности в анимацията и киното. Член на журито тази година ще бъде иконата на българската анимация Румен Петков (режисьор на “Планетата на Съкровищата”, “Чоко и Боко”; “Johnny Bravo”, “Dexter's Lab” и др.)


От 1998 година Румен Петков преподава и Режисура на анимационни филми в института по изкуства CALARTS в щата Калифорния.

 

Уилям /Бил/ Денис – председател на журито: доскорошен Изпълнителен директор на главното звено на АСИФА – ASIFA International /Международната Асоциация на Анимационния Филм/ и Почетен президент на АСИФА - Индия. В продължение на двадесет години е бил Изпълнителен директор на Walt Disney Studios.

 

Марк Бертран – продуцент към Националния Филмов Борд на Канада и един от най-големите световни продуценти на СТЕРЕОСКОПИЧНИ 3D ФИЛМИ и един от продуцентите на Норман Макларън. Селекция от стереоскопични 3D филми филми, ще бъдат показани на 1 октомври 2011 г. от 19ч. в зала 13 на кино АРЕНА-Запад, където той ще проведе и МАЙСТОРСКИ КЛАС.

 

Член на журито тази година ще бъде и известният български кинокритик Александър Грозев, който е бил в журито на множество международни кинофестивали по света.

 

Най-младият член на журито ще бъде Весела Данчева. Тя е талантлив български аниматор с отличия и награди от различни световни кино фестивали.

 

Церемонията по откриването на самия фестивал ще бъде нетрадиционно поднесена с атрактивна програма не само в, но и пред кино АРЕНА-ЗАПАД на 28 септември от 19ч.

 

Международният фестивал на анимационния филм “Златен Кукер – София” вече се смята за успял още с първото си издание и вече се нарежда до значимите световни кинофестивали.

 

Източник: www.cinefish.bg