КАЛЕЙДОСКОП

За първи път български министър на културата на посещение в българското училище към посолството в Лондон

28 септември 2011

 

На 27 септември 2011 година, само ден преди откриването на новия Български културен институт в столицата на Великобритания, в Българското училище към Посолството на България в Лондон български министър на културата за първи път пристъпи в класната ни стая.


Вторник е особено бурен и шумен ден при нас. Тогава учат 3 и 4 клас - едни от най-многобройните ни класове. Очаквахме г-н Рашидов малко по-рано, но самолетът от България закъсня с час и половина и цялата програма по посрещането му се измести във времето.


Децата цял ден са били на английско училище, после учат при нас 3 часа вечер, превъзбудени от възможността да се срещнат с един високопоставен политик и принудени да очакват тази среща с близо 30 минутно закъснение, накрая бяха доста шумнички и...гладни. Не ме свъртя и се затичах към посолството, където имаше малък прием за официалната делегация и с ужас видях, че г-н Рашидов в момента даваше интервю за българска телевизия. И да знаете колко дълго беше това интервю...искаше ми се с очи да открадна министъра и да го отведа в училището, където в двора отдавна чакаха много татковци и майки с малки бебенца, за да си приберат каките и батковците, че Лондон е голям и се пътува часове до дома.


Помогна ми посланик Кючуков, който наближи министъра и спомена, че го очакваме в клас. В този момент, макар да виждах, че г-н Рашидов е уморен, веднага ме въздигна готовността в гласа му: "Хайде да вървим при децата!". Поканихме и оператора - не е за изпускане такава среща.


Знаехме, че минутите са преброени, тайно някой ни подсказа, че горкият министър не е имал време след полета да изпуши и два сантиметра от любимата си пура. Затова в приветствието към него бързахме да му кажем, че с радост го посрещаме в училището ни, където вече са ни гостували големите таланти на България - поетът Валери Петров и Блага Димитрова, та той ни е третият творец, удостоил с внимание нашите българчета.


Гостували са ни всички президенти на България, мнозина министър-председатели и министри, г-н Рашидов бе представител и на хората на изкуството, и на политиците. Но за нас винаги е по-важно какви са истинските човеци. А това най-си проличава в досега с децата.


И така - за да поздравим гостите си, изпяхме със здраво гърло прекрасния химн на нашето училище по текст на гимназиалната ни учителка Здравка Момчева и музиката на Нино от 7 клас. Гледах отблизо министър Рашидов и видях как в очите му блесна миловинка. То не може при нашите деца нещо да не те свие под лъжичката като ги чуеш да пеят гръмовно:


"Далечна и обичана родино,
душата ти ще носим в песента,
със теб вървим напред, за да ни има
и пазим на предците паметта".


А Йорданчо от 4 клас размахва българския флаг.


Министър Рашидов обеща пред всички, че в най-скоро време до нас ще долети подарък от Министерство на културата - два кашона с най-нови издания българска литература.


Ние му подарихме за домашна работа вкъщи една скромна папка от името на Асоциацията на българските училища в чужбина, в която сме вписали нашите предложения за по-тясно сътрудничество с Министерството на културата.


Той все пак е щастливец, защото неговата папка е значително по-тънинка от тази, която дарихме на министъра на образованието - г-н Сергей Игнатов, която беше 90 страници. Но желанието ни е и с Министерство на културата да постигнем взаимност така, както сме постигнали с Министерство на образованието и Министерство на външните работи. От това всички ще имат полза. Защото до мига, в който се откри новият Български културен институт в Лондон, българските училища и в Лондон, и навсякъде по света са изпълнявали безброй културни функции, а децата ни по цял свят са били посланици на българското. В папката имаше и ДиВиДи-та на два филма - единият за историята на АБУЧ, а другият за нашето училище.


Дано министър Рашидов намери малко свободно време по-скоро да ги изгледа, а няма да е лошо да ги видят и подчинените му. Струва си.
При напускането на официалните ни гости учениците вдигнаха такава възгласна олелия, че се съмнявам дали не се чу и в София.


Може би г-н Рашидов ще я запомни с усмивка.


Днес г-жа Диди Ходжева - директор на Фондация "Димитър Бербатов", ни подари български трибагреници, които си окачихме в класната стая. На единия пише "Българи - юнаци", а на другия: "И сме най-красиви, и сме най-добри!"


Това най-ми харесва за финал на нашия ден.


Снежина Мечева
директор на Българското училище към Посолството в Лондон говорител на АБУЧ