КАЛЕЙДОСКОП

Оркестърът на Класик ФМ радио и Георги Черкин изнасят ковцерт в Париж

27 септември 2011

 

Българският пианист Георги Черкин и музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио изнасят в Париж концерт по случай Денят на Независимостта на България – 22 септември, съобщават от Кантус Фирмус. Мястото на събитието е престижният Дом на инвалидите.


Концертът се провежда под патронажа на премиера на Република България Бойко Борисов. В официалната българска делегация  са заявили присъствието си министърът на културата Вежди Рашидов, Слава Иванова, и. д. директор НМБИИ, Павел Васев – директор на НТ "Иван Вазов" и др.


Представители на френската администрация, както и на дипломатическия корпус  имат възможност да чуят две произведения от български композитори „Класическо и романтично” от Панчо Владигеров и цигулковата пиеса на Георги Златев-Черкин „Севдана”. Френската музика е забелязана с откъсите от "Галантните Индии" на Жан – Филип Рамо.


В концертната програма е включено произведението „Годишните времена” на Чайковски, в аранжимент за пиано и оркестър и в изпълнение на солиста Георги Черкин, внук на композитора Георги Златев-Черкин.


Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002. Сред запомнящите се изяви на състава са концертите с Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Ванеса Мей, Иън Андерсън, Ричард Клайдерман и др.


Инициативата се осъществява в рамките на Комуникационната стратегия на Република България със съдействието на Министерството на външните работи и Държавния културен институт към министъра на външните работи, припомнят от сайта vsekiden.


Използвана е информация на  www.vsekiden.com