КАЛЕЙДОСКОП

Председателят на агенцията гостува в Босилеград по случай празника на града

27 септември 2011

 

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов гостува на 21 септември т. г. в Босилеград по покана на кмета на града. На този ден - Рождество Богородично (Малка Богородица по Юлианския календар) босилеградчани отбелязват празника на своя град. Председателят на агенцията и сътрудникът Йордан Колев взеха участие в  тържественото събрание на Общинския съвет на Босилеград за изразяване на обществено признание към българските държавни и общински институции, които оказват активна подкрепа на сънародниците ни в община Босилеград.

На 1 септември 2011 г. общинският съвет на Босилеград, по предложение на кмета Владимир Захариев взе решение да обяви премиерът Бойко Борисов и директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев за почетни граждани на Босилеград.

С почетна „Диплома” са удостоени заместник-министър председателят и министър на финансите на Република България Симеон Дянков, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, директорите на дирекции „Транспорт” и „Култура” на Столична община Габриел Апостолов и Галя Бежанска, с „Похвала” кметът на София Йорданка Фандъкова.

Държавната агенция за българите в чужбина осъществява активно сътрудничество с българите граждани на Сърбия. Специално със сънародниците в община Босилеград се поддържа постоянен контакт: с кметството и общинските институции, с Детската градина, Основното училище и Гимназията, с Културно-информационния център „Босилеград”, с политическите и неформалните организации.

По време на посещението на 21 септември председателят на ДАБЧ осъществи среща с директорите на Гимназията Антон Тончев и на Основното училище Методи Чипев. На двете училища бяха предоставени 166 тома българска художествена литература. Специално на първокласниците от паралелката, която се обучава по програма на български език бяха дарени ученически раници, пълни с необходимите учебни пособия.    

Йордан Колев