СРЕЩИ

Васко Василев: „Харесва ми да търся различни гледни точки към музиката”

26 септември 2011

Виртуозният цигулар е в журито на много популярно в света музикално шоу, стартирало и в България.
 

През втората половина на септември стартира X Factor – едно дългоочаквано шоу в националния ефир. Вие сте в журито. Защо приехте да участвате?

Шоуто бе предизвикателство за мен. Харесва ми да търся различни гледни точки към музиката и смятам, че този формат дава възможности за това.
 

Кои моменти и хора от шоуто ще запомните завинаги?

Завинаги ще запомня сигурно само този, който успее да реализира таланта си и след шоуто. Иначе има доста забавни участници и интересни случки...
 

Често ли се срещат хора, които притежават X Factor?

О, самият аз познавам много хора, които имат нещо специално, нещо, което ги отличава от другите и ние го наричаме X Factor. Не съм водил статистика, но знам, че тези хора никак не са малко.
 

През май направихте голямо национално турне. Как ви посрещна българската публика?
 

Страхотно! Това бе едно от най-незабравимите концертни турнета, които съм имал. Съжалявам единствено, че не ми остана време да покажа България на приятелите си от група „Чамбао“, но сме изкушени да направим още една част на турнето следващата година, ако успеем да намерим време.
 

В какви нови проекти ви предстои да участвате?

До края на календарната година ще имам турне в Азия, няколко концерта в Испания и работа в Лондон.
 

Известно е, че вашите фенове са многобройни и са от цял свят. Спомняте ли си някоя любопитна случка с ваш почитател?

Приемам хората, които харесват музиката ми, по-скоро като добри познати, отколкото като фенове. Доста съм открит с тях и общуваме нормално. Не мисля, че имам фенове като на Майкъл Джексън, които да провокират някакви необичайни случки и ситуации.
 

Известно е, че попзвездите често са канени на частни партита. Класическите музиканти като вас получават ли такива покани?

Аз лично често получавам. Понякога идват от големи компании, друг път от близки приятели. Музиката е създадена, за да носи удоволствие, и когато има публика, която иска да я слуша, мястото и поводът не са от голямо значение.
 

Имате ли покани за участие в предизборни концерти?

Не, нямам. Политиците и флиртът с тях понякога са неизбежни за хората на изкуството, но аз вярвам в моята публика и мисля, че засега мога да пропусна политическите кампании.
 

Познавате много известни личности. Кои от тях бихте нарекли свои приятели?

Не деля приятелите си на известни и неизвестни. Има много хора, които не са популярни лица, но аз ги ценя много и ги обичам. Разбира се, има и други, които са под светлините на прожекторите. Сред популярните ми приятели от България са Албена Денкова и Максим Стависки, Денис (Ризов), Каката (Ваня Щерева)... Близки мога да нарека още семейството на Цветана Манева и Явор Милушев. Обичам да се виждам също с Васко Найденов, с който се познаваме от скоро, но бързо наваксахме... Незабравима ми е всяка среща с Лили Иванова. Със Стинг също сме близки...
 

Доскоро името ви се свързваше имената на Памела Никълсън и Ванеса Мей. В какви отношения сте с тях в момента ?

Прекрасни. Приятели сме и имаме непрекъснато съвместни проекти. Ванеса продължава да развива също своята кариера.
 

Свободно ли е в момента сърцето на Васко Василев?

Да. В него има място за много хора.
 

Миналата година издадохте книгата „Васко на 40”. Според вас кой момент от томчето впечатлява най-силно читателите?

Не мога да кажа. На мен всичко ми харесва. Все пак това е моят живот.
 

Вие сте едновременно студент в Пловдив и професор в Лондон. Как се случи това?

Когато ме поканиха за преподавател в Лондон, не ме питаха имам ли диплома и каква е тя. Но по желание на баща ми се записах за студент в Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив и смятам да я завърша.
 

Въпросите зададе Биляна Богоева
Интервюто е публикувано във в.”Анонс”, 12-18 септември 2011
Заглавието е на информационния портал „Родина”.

 

Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София. На 7-годишна възраст свири като солист на Български камерен оркестър в зала „България“ под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и първата си дългосвиреща плоча. На десет години получава правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в престижното музикално училище за даровити деца. На 16 години печели първата си международна награда на конкурса за цигулари „Жак Тибо“ в Париж. 18-годишен взема приза „Никола Паганини“ в Генуа. През 1988 г. заминава за Лондон. Там следва следдипломна квалификация в Кралския музикален колеж. На 21 години печели титлата „Супер солист“ на Лионската опера във Франция. В последствие той е творчески продуцент на операта „Ковънт Гардън“. През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон, с който редовно свири и като солист. Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре на класическа цигулка и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Концертирал е в над 40 страни по света, работил е с едни от най-добрите музиканти като Рони Ууд, Пласидо Доминго, Стинг, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър. Васко Василев е създател на квартета „Лауреат“, в който участват само носители на престижни международни титли. В момента е студент в Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив и едновременно с това – професор по цигулка в Консерваторията по музика в град Касейон, Испания, и „Тринити Колидж“ в Лондон. Последното предизвикателство пред именития виртуоз е участието му като жури и ментор в музикалното шоу X Factor.