КАЛЕЙДОСКОП

Паметник на Капитан Петко войводасе извиси в Киев

26 септември 2011

На 8 септември 2011 г. в украинската столица бе тържествено открит  бюст-паметник  на една от най-ярките личности в историята на национално-освободителното движение на България и най-популярният тракийски бунтовник и революционер - Капитан Петко войвода.

По повод 165-годишнината и рождението на капитан Петко Войвода бе открит бюст-паметник на националния герой в централния градски парк на  Киев. В украинската столица той ще бъде 33-тият паметник на Петко Киряков. В България те са 30, един има в Рим и един в частен двор в родното място на войводата - гръцкия град Осини /Доган Хисар/. Той е изграден по инициатива и съвместни усилия на  Съюза на тракийските дружества в България и Асоциацията на българите в Украйна с подкрепата на Киевската градска  държавна администрация.
 

Идеята за създаване на паметник на капитан Петко Войвода в Киев е на покойния председател на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев.
 

Негов автор е известният български скулптор проф. Валентин Старчев.
 

В деня на откриването, в градинката на улица «Иван Федеров» беше изпълнена с развълнувани, празнично пременени нашенци в приповдигнато настроение. Надошлите с автобуси и коли неколкостотин човека, организирани от Съюза на тракийските дружества в България и Асоциацията на българите в Украйна, обикаляха алеите в очакване на събитието.  Изви се тракийско хоро. Започна тържествената церемония с химните на Р България и Украйна.
На церемонията присъстваха Вицепрезидентът на Р България Ангел Марин, Виктор Анатолиевич Майко, заместник-министър на външните работи на Украйна, Михаил Илич Кучук, заместник - ръководител на Киевската градска държавна администрация, Галина Гарега, ръководител на Секретариата на Киевския съвет, Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и Димитър Владимиров, посланик на България в Украйна.
 

 „Капитан Петко Войвода е оня героичен и морален стожер, по който ние днес се съизмерваме и се водим в делата си – заяви в словото си председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. – Защото и днес тракийската кауза е нашата кауза, а Тракия – нашата земя, която все повече ще руши граници и различия и ще свързва хората в името на европейското ни бъдеще.”
 

 “Ние, украинците, разглеждаме това събитие като важен етап в признаването на общото историческо минало между нашите народи - посочи от своя страна заместник - министърът на външните работи на Украйна Виктор Майко. -  Ние се гордеем, че украинските войни участваха в Освобождението на България и сме благодарни на българския народ, че той признава и чества подвига на украинските герои, участвали в освободителната война”.
 

 “Изграждането на паметника на националния ни герой не би било възможно без организацията, създадена от Асоциацията на българите в Украйна, която тази година чества 18 години от основаването си и която представлява повече от 300 хиляди българи, потомци на изселили се по време на турското робство наши сънародници в бившата Руска империя, сега на територията на Украйна” - посочи Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна.
 

Вицепрезидентът на Р България произнесе слово за живота и дейността на капитан Петко Войвода и поздрави организаторите и присъстващите официални лица и гости от Украйна и България. “Капитан Петко Войвода през целия си живот води война за справедливост, и аз винаги съм се водил от неговия пример - подчерта в словото си при откриване на паметника на националния герой вицепрезидентът Ангел Марин, който води официалната делегация в Киев. – Неговият безсмъртен пример е толкова значим, че капитанското му звание може  да бъде по-значимо исторически от генералското”, посочи вицепрезидентът на България.
 

Честта да открие паметника на Капитан Петко Войвода в Киев бе на Вицепрезидента на Р България Ангел  Марин, заедно с Виктор Майко, Михаил Кучук, Красимир Премянов и  Антон Киссе.    
 

Паметникът бе осветен от Н.В.Пр. Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който  отслужи водосвет на паметника на Капитан Петко Войвода. Преди това митрополит Кирил  осъществи  аудиенция при Негово високопреосвещенство митрополита на Киев и цяла Украйна Владимир, за да получи благословия.
 

След откриването на паметника на Капитан Петко Войвода центърът на Киев бе огласен от близо едночасова празнична програма.
 

Специално за откриването на паметника на Капитан Петко войвода пристигнаха български самодейци от Варна и Бесарабия, които изпълниха фолклорна програма. Асоциацията на българите в Украйна бе представена от ансамбъл за песни и танци „Младежки сърца” от българското село Новоивановка, Арцизки район.
 

Празникът на българщината завърши с общо, голямо, българско хоро.
 

По информация на официалния сайт на Асоциацията на българите в Украйна