ПОСТИЖЕНИЯ

Митрополит Симеон с най-високия църковен орден - „Св. Йоан Рилски - първа степен, златен”

26 септември 2011

На 16 и 17 септември в гр. Берлин тържествено беше отбелязан двойният юбилей на Западно и Средноевропейския митрополит Симеон - 85 години от рождението му и 45 години от началото на задграничното му служение сред сънародниците ни в Америка и Европа.

 
Църковните тържества започнаха на 16 септември в Митрополитския храм ”Св. цар Борис Покръстител” с празнична вечерня по повод предстоящия ден в памет на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. На богослужението бе положена за поклонение частица от светия кръст господен, донесена от Пловдивския митрополит Николай,  представител на Св. Синод, и патриарх Максим за тържествата в Берлин, който с вълнуваща проповед припомни на присъстващото множество значението и силата на светия кръст.
 

На вечернята присъстваха митрополитът за Германия на Вселенската патриаршия Августин, епископ д-р Йоан (Хайкал), викарий на Западно¬ и Средноевропейския митрополит на Антиохийската патриаршия, представителят на митрополита за Германия и Лондон на Руската задгранична църква към Московската патриаршия архиепископ Марк, духовници от сръбската и румънската църква в Берлин. В тържественото си слово митрополит Августин, който също като дядо Симеон е митрополит за Германия от 1980 г., топло приветства юбиляря и говори за общоправославното дело както в Германия, така и в цяла Европа.
 

В празничния ден на Светите София, Вяра, Надежда и Любов, когато Митрополит Симеон чества рождения си ден, в катедралата „Св. цар Борис”, в присъствието на много наши сънародници и гости, сред които бяха и директорът на Дирекция „Вероизповедания” при Министерския съвет-г-н Емил Велинов, както и и.д. посланик на България в Германия г-н Руси Иванов, беше отслужена Съборна Св. литургия.
 

След богослужението Митрополит Николай прочете поздравителното писмо от Патриарх Максим и Св. Синод, в което е засвидетелствана братската обич и висока оценка за дългогодишната всеотдайна дейност на Митрополит Симеон.
 

Във връзка с това и по повод двойния му юбилей Св. Синод награди архиерея с най-високия църковен орден - „Св. Йоан Рилски - първа степен, златен”, който му бе поднесен в храма по време на поздравленията. Юбилярят получи поздравително писмо и от Вселенския патриарх Вартоломей, който топло го приветства и изтъкна заслугите му за духовното обгрижване на българската диаспора в Америка и Европа.
 

Викарният епископ на Митрополит Симеон - Епископ Антоний, сърдечно поздрави рожденика от името на цялата Западно-и Средноевропейска епархия.
 

Директорът на Дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов поднесе на Митрополит Симеон поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов, както и от редица посланици на България в европейски страни. През целия ден за юбиляря пристигаха поздравления, цветя и подаръци от негови енориаши и близки от цялата епархия.
 

Поднесено бе и приветствие от целия екип на в-к „Политика”, в който Дядо Симеон води седмичната рубрика „Духовни беседи”.
 

Мълвина Господинова, Берлин, в.”Политика”, 23.09.2011