КАЛЕЙДОСКОП

Центровете „Аз Буки Веди” в Украйна започват учебната година

20 септември 2011

 

На 10 и 11 септември 2011 г. се състоя откриването на новата учебна година в българските културно-просветни центрове „Аз Буки Веди”. Създадени са към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”.


Тържества се провоха в Болград, Иличевск, Измаил и Одеса. През тази учебна година центровете посрещат повече от 250 българчета, сред тях и 18 първокласници.


При откриването приветствие към ученици, учетели и родители направиха президентът на Конгреса на българите в Украйна г-н Юрий Граматик, началникът на областното управление на образованието и науката на Одеска областна администрация г-н Андрей Ткачук. Участниците в празника получиха поздравление и от българския консул г-жа Розалина Попова.

 


Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди” е основан през 2008 година в градовете Одеса и Иличевск. За кратко време проектът привобива размах и популярност. Създават се филиали, расте броят на учениците.


През септември 2008 година отравя врати центърът в гр.Измаил. През 2010 година и българските деца в Болград получават възможност да участват в проекта.


Целта на създадените центрове е изучаването на родния език и българската култура от малчуганите от българските семейства.


Съгласно указ на Министреството на образованието, младежта, науката и спорта на Украйна, българският културен център „Аз Буки Веди” е включен в създаден обществен съвет към институцията.  В тази структура участват ръководители на Всеукраинските обществени организации на националните малцинства в Украйна.


В програмата на центъра голямо внимание се отделя както на българския език и литература, също така и на народните обичаи и традициите.


От „Аз Буки Веди” припомнят, че се честват големите български празници. Предлагат се театрални постановки, концерти, изложби. Благодарни са за подкрепата, получена по линията на разработваната програма „Роден език и култура зад граница”.


Дирекция „Български общности и информационна дейност”